Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Gängbrott hotar hela Sverige – så ska vi åtgärda problemet

Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC

De som idag är stommen i de kriminella gängen var för tio år sedan barn som samhället inte lyckades fånga upp. Vill vi stoppa gängkriminaliteten måste vi satsa mer på barn i utanförskap.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Gängkriminaliteten är ett hot mot hela samhället. Den gör att vapenvåld och otrygghet ökar och tilliten till samhället minskar. Både förövare och offer är ofta unga män i förorten.

För att stoppa gängkriminaliteten vill vi i Miljöpartiet se ett åtgärdsprogram – ett program som på samhällets alla nivåer samverkar för att stoppa våldet, på kort och på lång sikt.

Först måste kriminella och deras vapen bort från gatorna. Polis och rättsväsende ska ha tillräckliga resurser och rätt verktyg för att kunna bekämpa brottsligheten. Socialtjänsten behöver få fler verktyg och kvaliteten på ungdomsvården måste omgående bli bättre. Den här delen av arbetet är alla partier i princip överens om och vi har redan varit med och genomfört kraftfulla åtgärder. Men vi kan inte nöja oss där.

Den andra delen är svårare men helt nödvändig. Den handlar om att fånga upp barn i riskzon tidigt och inte släppa dem. Vi måste stoppa flödet av nya unga som rekryteras in i gängen och det brottsförebyggande arbetet behöver påbörjas i mycket tidig ålder för att nå goda resultat. Idag satsar vi för sent. 

Barn och unga som växer upp i Sverige måste få känna framtidstro och få möjligheter till ett gott liv. I grunden handlar det om att minska sociala klyftor, öka tilliten till samhället, stärka föräldrarna, stärka skolan och öka medvetenheten och förbättra möjligheten till tidig upptäckt och vård av psykisk ohälsa.

De förebyggande åtgärderna måste finnas från första dagen i barnets liv.

• Utöka Rinkebymodellen. De tidiga uppsökande insatserna från BVC i samarbete med socialtjänst måste bli fler och pågå längre. Hembesöken bör pågå längre än dagens 18 månader. Programmet bör inkludera förskolepersonal och vårdpersonal med psykiatrisk kompetens.

• Ge den öppna förskolan fokus på att stärka föräldrar och möjlighet att stötta den viktiga tidiga språkutvecklingen innan barnet börjat förskolan.

• Förskolan ska nå fler barn genom direktinskrivning och uppsökande verksamhet. Förstärk förskolans fokus på språkutveckling och säkerställ en miljö som möjliggör detta.

• Stärk skolan. Anställ mer kvalificerad stödpersonal, som till exempel specialpedagoger och skapa fungerande lärmiljöer. Bryt skolsegregationen och skapa ett rättvisare skolval.

• Förbättra förutsättningarna för unga i utsatta områden att få jobb genom uppsökande verksamhet, individuella utvecklingsplaner, utbildning exempelvis via folkhögskolor, särskilt stöd till ungas entreprenörskap och samarbete med ideella organisationer och näringsliv.

Vården behöver också få en större roll i det strukturerade förebyggande arbetet. Normbrytande beteende hänger ofta samman med odiagnosticerade tillstånd, många gånger med neuropsykiatrisk problematik. Rätt behandlade kan de få verktyg att själva vända utvecklingen. 

• Möjliggör ett snabbspår till psykiatrisk utredning och vård för barn och unga i riskzon. Vid en kris finns ofta en större mottaglighet för behandling, som kan försvinna om barnet får vänta.

• Förbättra den akuta traumavården för de familjer som drabbas av våldet. Tillgodose behovet av stöd när en familjemedlem eller närstående dödas. Möts det inte blir konsekvensen ökat lidande och ökad risk för fortsatt våld.

Alla delar av samhället behöver stärkas i att fånga upp och hjälpa barn i utanförskap. Civilsamhället behöver få bättre förutsättningar, byråkratin behöver minska och samverkan mellan statliga, regionala och kommunala verksamheter behöver fungera bättre. För att minska utanförskapet behöver samhällets skyddsnät hålla.

• Stötta lokalsamhället genom att stötta idéburna verksamheter och föreningar som tar ett samhällsansvar. Ge möjligheter till meningsfull fritid.

• Ta bort organisatoriska hinder. Socialtjänst, vård och skola ska sömlöst kunna arbeta tillsammans förebyggande med barn och unga som befinner sig i social utsatthet eller i riskzonen för kriminalitet. Nödvändiga åtgärder får inte fördröjas för att de belastar ”fel” budget. Involvera polisen och ge kommunen lagstadgat huvudansvar för det brottsförebyggande arbetet.

• Utbilda vuxna som träffar många barn i att upptäcka psykisk ohälsa och social problematik och slussa vidare till vård eller hjälp av socialtjänst. Ledare i idrottsföreningar, fritidspersonal och skolpersonal är en del av skyddsnätet som kan fånga upp barn med behov.

Det är avgörande att lagföra dem i de kriminella gängen som i dag hotar samhällsbygget. Det är vi överens om. Men vi kan inte låta bekämpningen av kriminalitet reduceras till hårdare tag och fulla fängelser. Det är kortsiktigt och ovetenskapligt.

Vi stoppar inte gängkriminaliteten så länge vi sviker barnen. Vi i Miljöpartiet vill skapa ett samhälle som, på alla nivåer, ger goda livsmöjligheter till alla, redan från början. Då får kriminaliteten inte grogrund. Inget barn föds kriminellt.