Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Fortsatt oro med ny budget i hälso- och sjukvården

Bild: Foto: Claudio Bresciani / TT

ETC Göteborg

Att skjuta upp ansvaret för en sjukvårdsbudget till efter valet är oansvarigt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har för 2018 inte en budget i balans utan budgeterar med ett underskott på 65 mnkr. Västra hälso- och sjukvårdsnämndens budgeterade kostnader för 2018 ryms inte inom de tillgängliga medlen.”

Det står att läsa i budgettexten som det beslutades om i december. Det är med den här budgeten vi ska beställa vård till våra elva kommuner Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale, Lilla Edet, Härryda, Partille, Mölndal, Lerum, Alingsås och Öckerö.

VI VILL VETA VAD DU TYCKER!

Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se

Samtidigt vet vi att Västra Götalandsregionen går med miljardöverskott. Vi kan väl låta det sjunka in en stund. ”Nämnden har inte en budget i balans och de budgeterade kostnaderna ryms inte inom de tillgängliga medlen.” Jo, men vi tar tag i det 2019, säger ordförande Nicklas Attefjord (Mp) och hans borgerliga vänner i regionen.

Majoriteten M, C, L, Kd och Mp i beställarnämnden har under hela mandatperioden haft en obalans i ekonomin och har inte lyckats övertyga sina kamrater i regionfullmäktige att ge också oss rättvisa förutsättningar. Och därmed har vi inte kunnat tillgodose sjukhusens satsningar och behov. De har inte ens kompenserats med löneökning och höjning av prisindex.

Behöver jag påpeka att alla andra hälso- och sjukvårdsnämnder har ett överskott.

Socialdemokraterna har vid ett flertal tillfällen påpekat att nämndens ekonomi är allvarlig både i nämnden och regionfullmäktige. Majoriteten har dock svårt att leda och styra för en jämlik vård. Nämndens ekonomi gör att våra sjukhus inte kan få till de angelägna satsningar de påpekat att de behöver göra. Man vill utreda varför västra nämnden har en strukturell obalans men gör inget åt situationen vilket gör att befolkningen i vårt område riskerar längre köer och överbeläggningar.

Nämndens budget saknar medel för oförutsedda kostnader och det finns en stor osäkerhet i kostnadsutvecklingen för framför allt köpt vård vid såväl regionens sjukhus som utanför regionen och utomlands samt ovanstående tillgänglighetssatsningar.

I augustirapporten står det att Västra hälso- och sjukvårdsnämnden står inför flera utmaningar för att kunna klara sitt uppdrag med befolkningsansvar och tillgodose invånarnas behov. Den största utmaningen för 2017 är att nå en ekonomi i balans, samtidigt som vården ska hålla en hög kvalitet och god tillgänglighet. Samtliga sjukhus inom nämndens upptagningsområde ligger fortfarande långt från regionens mål om mindre än fyra timmars vistelsetid på akutmottagningarna för 90 procent av patienterna. Bup på SU har fortsatt långa köer vilket drabbar barn hårt. Överbeläggningarna är bland de högre i regionen på Alingsås lasarett och Kungälvs sjukhus och detta belastar sjukvårdspersonalen som är en förutsättning för vården varje dag

Nu väljer majoriteten i Västra hälso- och sjukvårdsnämnden att inte hantera obalansen i budget 2018 utan kommer att hantera det i budget 2019. Det är efter valet och man skjuter problemen med ekonomi och därmed sjukhusens förutsättningar framför sig. Det är tecken på att man inte mäktar med att styra och ta ansvar. Och det är absolut inte att ta ansvar!

Janette Olsson (S), Gruppledare, Västra hälso- och sjukvårdsnämnden

Ämnen i artikeln