Hoppa till innehållet

ETC Sundsvall

Debatt: Fortsätt mobilisera mot kärnkraftsplanerna i Bottenviken

På andra sidan Bottenviken fortlöper arbetet med att bygga ett kärnkraftverk.
På andra sidan Bottenviken fortlöper arbetet med att bygga ett kärnkraftverk. Bild: Bild: Kerstin Stickler

ETC Sundsvall

Hur bevarar vi Bottenviken fritt från kärnkraft? Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken ställer frågan i ett öppet brev till alla kommuner i Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.

Nu är tid att samla det svenska motståndet mot byggandet av ett finsk-ryskt kärnkraftverk i Pyhäjoki och för ett fortsatt kärnkraftsfritt Bottenviken. Fortfarande finns förutsättningar att avstyra detta vansinnesprojekt då bolaget Fennovoima OY ännu inte har beviljats något tillstånd enligt Kärnenergilagen. Flera finska institutioner har uttryckt stor oro och kritiserat projektet. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Hittills har tolv Norrlandskommuner, på olika sätt, tagit avstånd från kärnkraftsbygget i Pyhäjoki. Det är beslut i kommunfullmäktige i kommunerna Övertorneå, Överkalix, Kalix, Boden, Piteå, Robertsfors och Sundsvall. I Skellefteå, Härnösand, Kramfors, Timrå och Örnsköldsvik har de styrande politiska partierna i kommunerna tillsammans tagit ställning. Dessa kommuner representerar närmare 400 000 svenska medborgare. Det är ett mycket värdefullt ställningstagande kommunerna har tagit och förhoppningsvis ansluter ännu fler kommuner. 

Mängder av svenska myndigheter, kommuner, organisationer och privatpersoner har använt Finlands samråd enligt Esbo-konventionen för att framföra kritiska synpunkter på Fennovoimas miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Men Finland har tyvärr hittills inte tagit hänsyn till de svenska synpunkterna. Finlands regering har hittills inte fört något samtal med Sveriges regering i denna gränsöverskridande fråga. 

Tiotusentals människor har skrivit sina namn på nätverket Kärnkraftsfritt Bottenvikens namninsamlingar för att stoppa kärnkraftverket. Mängder av svenska organisationer har vädjat till Finlands regering och riksdag att inte bygga kärnkraftverket. Fjorton svenska och finska forskare har med stor oro vädjat till Finlands regering att avslå ansökan om att bygga kärnkraftverket vid det grunda innanhavet. 

Byggnadstillstånd enligt Kärnenergilagen saknas fortfarande för den planerade kärnreaktorn. Den finska regeringen uppger att de beräknar ta beslut i frågan tidigast 2018. Trots detta har mycket omfattande arbeten sedan flera år tillbaka pågått på Hanhikivi, med bland annat vägbyggen, utfyllnad, kringbyggnader och muddring.

Fennovoima OY måste stoppas från att utföra ett fullskaligt miljöexperiment på Sveriges och Finlands gemensamma innanhav. Bottenviken är ett unikt och värdefullt innanhav, med ett mycket sårbart ekosystem. Klimatförändringarna kommer att innebära stor miljöstress på det lilla, sköra innanhavet, som därför bör skyddas från ytterligare miljöbelastning. Ett kärnkraftverk skulle medföra, även vid normal drift, storskalig negativ påverkan på omgivande ekosystem. 

Om arbetet att bevara Bottenviken fritt från kärnkraftens extrema risker och miljöbelastningar ska bli lyckosamt, så måste det bedrivas på bredast möjliga front. 

Ni, som är folkvalda i någon av kommunerna i Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län är direkt berörda och har stora möjligheter att kraftfullt driva denna ödesfråga. Kanske kan ni bara genom att ställa er och era kollegor frågan ”Hur går vi vidare?” öppna nya dörrar till handling och samarbete? 

Det är nu aktuellt med ett samråd om en inkapslingsanläggning och ett slutförvar av använt kärnbränsle från kärnkraftverket i Pyhäjoki. Svenska myndigheter, kommuner, organisationer och allmänhet har möjlighet att lämna synpunkter på samrådsunderlaget till svenska Naturvårdsverket senast den 16 november 2016. Det är viktigt att vi använder denna möjlighet att lämna synpunkter – vi måste nu göra allt för ett fortsatt Kärnkraftsfritt Bottenviken. 

Ämnen i artikeln