ETC Göteborg
Debatt: Försvara strejkrätten!
ETC Göteborg
Varför skjuter ledningarna på LO, TCO och Saco sina egna rörelser i foten på det här sättet?Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.
Nyss har Svenskt Näringsliv tillsammans med LO, TCO och Saco föreslagit långtgående begränsningar i fackens lagliga rätt att ta till stridsåtgärder, och regeringen applåderar. Det sägs att förslaget bottnar i hamnkonflikten. Men vad handlar det egentligen om?
Konflikten i Göteborgs hamn är bara en förevändning – under 2017 och 2018 har Hamnarbetarförbundet bara strejkat åtta timmar, medan företaget använt lockout i 371 timmar. Ändå är det lustigt nog ingen som föreslår inskränkningar i rätten att lockouta.
Nej, inskränkningarna i fackens rätt att ta till stridsåtgärder är något som Svenskt Näringsliv arbetat för länge. Det handlar inte bara om strejk och kollektivavtal – den föreslagna ändringen i MBL §41 förbjuder alla stridsåtgärder för att komma till rätta med arbetsköpares lagbrott, oavsett om de har kollektivavtal.
Istället ska man gå till domstol, vilket kostar mer tid och pengar jämfört med till exempel en snabb och effektiv blockad. Oseriösa företag inom till exempel restaurang-, bygg- och transportbranschen kommer alltså att få det lättare att komma undan. Ledningarna på de stora facken påstår sig rädda den svenska modellen, men den ska ju bygga på att parterna löser sina konflikter själva?
Förslaget öppnar också för så kallad avtalsshopping, där arbetsköparen väljer ett fack med låga krav, eller till och med hjälper till att bilda ett sådant. Tidigare har svaga kollektivavtal inte varit något hot, eftersom andra fack ändå är fria att ta till stridsåtgärder om konkreta frågor. Men nu ska det endast bli tillåtet att ta strid för att få kollektivavtal – men inte ett eget, bättre kollektivavtal, utan bara ett avtal där de anställda får samma villkor som i första avtalet. Inget hindrar att de stora facken också faller offer för detta.
Så varför skjuter ledningarna på LO, TCO och Saco sina egna rörelser i foten på det här sättet, i stället för att kämpa emot? Ja, vem vet. Ledningen på åtminstone ett av de stora facken har gått emot deras eget kongressbeslut, och många på gräsrotsnivå är arga. Ni som är med i dessa fack, ge uttryck för er ilska!
Lagen går fortfarande att stoppa.
Även om den går igenom, så behöver detta inte knäcka oss. Lag och rätt behöver inte vara samma sak, och om en arbetsplats står enad så kan de få igenom sin rätt ändå, oavsett vad lagen säger. De lagar som skyddar oss idag skulle heller aldrig ha funnits om inte folk hade kämpat för dem.
Så om du inte är med i facket, gå med idag!