Opinion
Debatt: Försvara rätten att strejka i Europa
Dagens ETC
Rätten att strejka och rätten att demonstrera är grundläggande fri- och rättigheter som den europeiska arbetarrörelsen har tvingats kämpa till sig under decennier, skriver Catherina Holt, Föreningen Greklandsolidaritet.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Sedan tre månader tillbaka skakas Frankrike av massiva protester mot regeringens förslag till ny arbetslag. Demonstrationer och strejker avlöser varandra i hela landet. Över 70 procent av den franska befolkningen har i opinionsundersökningar visat sitt missnöje mot lagen, som syftar till att ge större makt till företag och arbetsgivare med målet att skapa “en flexibel och konkurrenskraftig arbetsmarknad”.
Regeringen vägrar dock lyssna på sin egen befolkning och det finns all anledning att vara orolig över de allt hårdare medel den använder för att slå ner mot protesterna.
När den franska regeringen inte lyckades vinna stöd för den nya lagen i det franska parlamentet tvingade den, i mitten av maj månad, igenom lagen med hjälp av 49:3, ett kryphål i grundlagen som ger regeringen möjlighet att strunta i det folkvalda parlamentet. I väntan på att lagen ska godkännas av senaten har det folkliga missnöjet inte minskat, tvärtom. Strejker har nu brutit ut i flera av landets raffinaderier och bränsledepåer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Premiärminister Manuel Valls har uttalat regeringens beslutsamhet att driva igenom lagen, och slå ner på de strejkande, med våld om så krävs. De fackliga blockaderna är enligt honom olagliga och ett säkerhetshot, och dessa skall nu ”befrias” av polismakten. Den 24 maj gjorde regeringen verklighet av sitt hot i den för landet viktigaste bränsledepån i Fos-sur-Mer. Polisen använde vattenkanoner och tårgas mot de strejkande och flera bland dem skadades. Samtidigt har polisens våld mot demonstranter blivit allt hårdare. I den franska staden Rennes möttes den 2 juni demonstranter mot den nya arbetslagen av ett brutalt polisvåld. Polisen körde då in fyra eller fem bilar i en folkmassa och sprayade genom bilfönstren ut tårgas på demonstranterna. Sedan hoppade poliserna ur sina bilar och förföljde demonstranterna med batongslag. Poliserna ska också ha förgripit sig på journalister som fanns på plats för att rapportera om händelserna.
Medan premiärminister Valls benämner strejkerna som olagliga och ett hot mot säkerheten har Pierre Gattaz, ordförande för den franska arbetsgivarorganisationen Medef, i en intervju kallat de strejkande för banditer och terrorister. Han har senare tvingats be om ursäkt för sin osmakliga och cyniska retorik. Kopplingen arbetsgivarnas ordförande gör mellan strejkande arbetare och terrorister sätter dock fingret på en obehaglig utveckling i landet. Den allt hårdare repressionen mot strejkande och demonstranter är del i ett nytt, allt mer odemokratiskt klimat i landet. I efterdyningen av IS fruktansvärda terrorattentat mot restaurang- och konsertbesökare i Paris den 13 november 2015 har landet satts i ett permanent undantagstillstånd. En undantagslag ger polisen större befogenheter än tidigare, till exempel när det gäller att neka demonstrationstillstånd eller göra husrannsakan. Undantagslagen sattes in för att skydda landet mot terrorattentat. Den har dock allt oftare kommit att användas av den franska staten mot personer och rörelser utan kopplingar till terrorism.
Rätten att strejka och rätten att demonstrera är grundläggande fri- och rättigheter som den europeiska arbetarrörelsen har tvingats kämpa till sig under decennier. Vi ser nu hur dessa demokratiska rättigheter allt mer inskränks i flera länder i Europa. Det är med bestörtning och oro vi följer de senaste månadernas utveckling i Frankrike. Vi vill därför uppmana arbetarrörelsen i Sverige och Europa att protestera mot den franska regeringens inskränkningar av demokratin och mot deras attacker mot strejkrätten.
Vi uppmanar dig och/eller din organisation att kontakta den franska ambassaden med följande krav:
• Häv undantagslagen
• Stoppa inskränkningarna av demonstrationsrätten
• Stoppa de våldsamma polisingripandena mot fackliga blockader
• Lyssna på den franska opinionen – dra tillbaka den nya arbetslaget.