Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Försäkringskassan måste se oss som människor och inte siffror

Bild: Foto: TT

Dagens ETC

Låt sjukförsäkringen handla om människor, inte siffror.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det senaste året har en ny grupp människor kontaktat oss i Solrosuppropet för hjälp med Försäkringskassan. Det är människor som är sjukskrivna från sina arbeten och blir utkastade ur försäkringen innan de är helt friska. Oftast vid dag 180 men det görs även vid 90 dagars- och 1 års-gränsen. Gemensamt för dem alla är att deras sjukdomar oftast inte är kroniska utan att de har god chans att komma tillbaka till sitt arbete efter rehabilitering och återhämtning.

Det finns alltså människor som får sin kvarvarande eller framtida arbetsförmåga söndersmulad av Försäkringskassans regler och regeringens direktiv.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Oavsett om du har påbörjat rehabilitering, kunnat börja arbeta deltid av din ordinarie tjänst och din chef inget hellre vill än att du ska stanna kvar på din tjänst - efter 180 dagar kan du bli tvungen att säga upp dig om du fortfarande är sjuk. Sex månader är vad du har på dig att bli rehabiliterad och 100 procent frisk hos din arbetsgivare. Efter det kan Försäkringskassan anse att du är ett hopplöst fall, sjukpenningen dras in och du skickas ut på arbetsmarknaden för att söka ett mindre krävande arbete som passar dina nuvarande sjukdomar och funktionsnedsättningar. Försäkringskassan kan föreslå en att söka ett arbete som till exempel ”ett arbete med tydlig struktur, låg grad av stress och få sociala kontakter” till någon med djup depression med självmordsbenägenhet, eller säga åt en sängliggande människa med ME att söka en fulltidstjänst ”utan höga krav på koncentration och utan stress”.  Det är dessa fiktiva arbeten som allmänt kallas ”hittepå-jobb”.

Så förutom att du står utan inkomst från sjukförsäkringen och utan din tidigare anställning, ska du nu skriva in dig som ”frisk” på Arbetsförmedlingen för att skydda din SGI (Sjukpenninggrundande inkomst). Om Arbetsförmedlingen går med på att du är tillräckligt frisk för att vara arbetssökande, vill säga. Tid som borde läggas på rehabilitering och återhämtning måste istället läggas på att söka arbeten där någon är villig att anställa en icke-rehabiliterad, sjuk människa.

Har man blicken lyft mot ett sjukpenningtal på 9,0 till år 2020, kan det vara lätt att missa det mänskliga kapital som går till spillo under loppet. Så sänk blicken, se människorna, se individen och låt sjukförsäkringen handla om människor, inte siffror.
 

Lotta Larsson, Solrosuppropet.se