Opinion
Debatt: Försäkringskassan har missförstått sitt uppdrag
Dagens ETC
Att Försäkringskassan skulle ta sitt ansvar för att samordna insatser som underlättar återgång i arbete är ett närmast skrattretande påstående, skriver Jonna Asplund i en debattreplik.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringen på Försäkringskassan, skriver i en replik i Dagens ETC 13 november att Försäkringskassans kampanj “Laget Sverige” handlar om att informera om sjukförsäkringens syfte och villkor. Om det stämmer att syftet med kampanjen är att öka kunskapen hos mottagarna så är kampanjen ett gravt misslyckande. Den sprider nämligen desinformation, precis som Brattlund gör i sin replik.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Brattlund hävdar att Försäkringskassans uppdrag är att samordna insatser mellan arbetsgivare och hälso- och sjukvården, för att underlätta för så många individer som möjligt att kunna komma tillbaka till egen försörjning. Tyvärr är det inte alls så Försäkringskassan jobbar. Låt mig ge några exempel:
Ett sjukintyg är ofullständigt ifyllt av läkaren. Det mest ändamålsenliga sättet för Försäkringskassan att ta sitt samordningsansvar vore att höra av sig direkt till läkaren och förklara vilka uppgifter som saknas. Det sker inte. I stället nekas vissa ersättning. I andra fall läggs det på försäkringstagaren, den sjuka, att försöka förmå läkaren att komplettera intyget. Det blir ett stort merarbete som många av oss är för sjuka för att klara av.
En försäkringstagare med en långvarig eller kronisk sjukdom klarar av att arbeta deltid men Försäkringskassan kräver att personen ska testa att arbeta heltid och läkaren vågar inte säga emot. Personen testar heltid, blir avsevärt mycket sjukare och kan sedan inte lönearbeta alls.
Försäkringskassan nöjer sig inte med läkarintyg utan skickar sjuka människor på utredningar för att bedöma arbetsförmågan. Utredningarna är inte ändamålsenligt upplagda och ger vid vissa sjukdomar ett mycket missvisande underlag. I en del fall blir försäkringstagaren avsevärt försämrad i sin sjukdom. Det finns också ett antal fall där utredningen pekar på att det saknas arbetsförmåga men där Försäkringskassans handläggare väljer att bortse från utredningsresultatet och nekar sjukpenning eller sjukersättning.
Det ter sig obegripligt hur den här sortens agerande kan likställas med att ”ta hand om varandra”. Att Försäkringskassan skulle ta sitt ansvar för att samordna insatser som underlättar återgång i arbete är ett närmast skrattretande påstående och skulle vara komiskt om det inte vore för att Försäkringskassans agerande innebär att sjuka människor görs ännu sjukare.
Försäkringskassan – det är inte ert ansvar att arbetslivet och samhället ser ut som det gör. Det är inte ni som har skapat ett samhälle där människor blir sjuka av en omöjlig arbets- och livssituation – det är ett ansvar som ligger på politiker. Givetvis är det heller inte ni som har orsakat de problem vi har i vården där många människor nekas adekvat vård eller får vänta alldeles för länge. Det är däremot ert ansvar att säga ifrån när politiker ger er ett uppdrag som ni saknar möjlighet att klara av.
Att ni i stället för att stå upp för rättssäkerheten för de som behöver nyttja socialförsäkringar – sjuka och funktionsnedsatta – väljer att lägga resurser på en propagandakampanj är både osmakligt och ett tecken på att Försäkringskassan styrs av personer som har en märklig syn på sitt uppdrag. Ert uppdrag är att vara en fungerande institution för befolkningen, inte att hjälpa politiker att snygga till statistik.