Opinion
Debatt: Förfärligt perspektivlöst om kärnkraft i DN
Dagens ETC
Sverige har mest kärnkraft per invånare – och en av de minst kärnkraftskritiska befolkningarna. Att DN kampanjar för kärnkraften är en del av problemet.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Sverige har mest kärnkraft per invånare i världen. De mediala makthavarna gör att Sverige också har en av de minst kärnkraftskritiska befolkningarna, skriver Tomas Kåberger, som reagerar mot DN:s kampanjartiklar mot beskattning av kärnkraft.
Sedan 2010 har elpriset i Sverige sjunkit med mer än 25 öre/kWh. Elpriset för kommande år är de lägsta sedan början på seklet. Utbudet av el från vindkraftverk i Sverige har ökat med drygt 8 TWh vilket tillsammans med ny energiteknik, såsom värmepumpar och diodbelysning, bidragit till fallande elpris. Men viktigare är att inte bara Norge, utan nu också grannländerna Tyskland och Danmark har stor andel elproduktion med förnybar energi och därmed låga priser. Nu är det mest Finland som satsat på kärn- och kolkraft, håller uppe priset och därmed suger el från Sverige. Nettoexporten till Finland var 2014 hela 18 TWh – mer än Sveriges fyra äldsta kärnreaktorer klarade att producera det året.
Både Tyskland och Danmark fortsätter att bygga ut produktion av förnybar el. Tyskland byggde år 2014 mer vindkraft än något tidigare år. Danmark, som nådde 39 procent vindkraft 2014, siktar på 50 procent till år 2020. Detta kommer att ge dem fortsatt lägre elpriser. I Tyskland har hushållskunderna finansierat utbyggnaden vilket gjort att elpriset för kraftbolag och elintensiv industri hamnat på ungefär samma nivå som i Norden. Tyskland slog också rekord i elexport, och lyckas sälja solel på dagen till ett högre pris än man betalade för importerad el, ofta på natten.
Den förnybara elen har nu blivit så billig att bygga ut att den konkurrerar ut inte bara kärnkraft utan också kolkraft. Solceller på taket är nu bättre än pengar på banken stora delar av världen.
Kina minskade förra året sin fossilbaserade elproduktion med ca 30 TWh genom att öka förnybar el med mer än 200 TWh. Installerad solel ökade med 10 GW hela 2014. I år ökade den installerade effekten med 5 GW redan första kvartalet.
Europas energibolag har skrivit av hundratals miljarder kronor därför att gamla kraftverk inte längre är lönsamma när elpriserna fallit. I Frankrike kämpar staten med att rädda den statligt ägda kärnkraftsindustrin undan konkurs – trots EU:s statsstödsregler.
Verklig kärnkraft har visat sig för dyr för att kunna konkurrera. Den globala vindkraften har just passerat kärnkraften i installerad effekt och producerar nu också mer el än kärnkraften i flera länder som också satsat på kärnkraft, till exempel Kina, Japan och Spanien.
Detta kommer hända också i här. Men Sverige blir kanske det sista landet i världen där detta sker. Sverige har mest kärnkraft per innevånare i världen. De mediala makthavarna gör att Sverige också har en av de minst kärnkraftskritiska befolkningarna i världen.
Dagens Nyheter kämpar för att bevara opinionsläget. Den amerikanske klimatforskaren James Hansen är känd för att framhäva kärnkraft som bra därför att den är CO2-fri. DN har publicerat en debattartikel av Hansen (”Straffskatt på klimatvänlig kärnkraft är en förfärlig idé” 22/5) som är både översatt och justerad. Till sin förfäran säger han sig ha fått reda på att kärnkraften beskattas i Sverige trots att den är fossilfri. DN avstod från att berätta för Hansen att också vind- och vattenkraftverk beskattas här.
De av oss som inte forskar enbart om klimat kan förstå att kärnkraftens oförsäkrade olycksrisker och svår-överskådliga kostnader för avfallshantering är rimliga motiv för att beskatta också kärnkraft. Vi blir inte så förfärade.
Men DN försöker sedan få effektskatten som motsvarar ca 5 öre/kWh till ett hot mot tillgången på el när hållbar energiteknik sänkt elpriset med 25 öre/kWh. Det är förfärligt utvecklingsfientlig utövning av mediemakt från DN:s sida.