Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Folkrörelser avgörande för freden i Colombia

Colombias president Juan Manuel Santos (vänster) skakar hand med FARC:s ledare Timoleon Jimenez.
Colombias president Juan Manuel Santos (vänster) skakar hand med FARC:s ledare Timoleon Jimenez. Bild: Bild: Desmond Boylan

Dagens ETC

Vi välkomnar nyheten om det officiella tillkännagivandet av ett bilateralt eldupphör mellan Colombias regering och Farc-gerillan. Detta skapar goda förutsättningar för att möjliggöra byggandet av ett demokratiskt samhälle, skriver dagens debattörer.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den 23 juni 2016 blev en historik dag för Colombia. Det var dagen då en överenskommelse om ett bilateralt eldupphör mellan Colombias regering och FARC-EP undertecknades i Havanna, Kuba.

Inbördeskriget har drabbat landet i över 50 år. Konflikterna har sin grund i social ojämlikhet och har inte kunnat lösas genom politiska åtgärder. Istället har en försökt lösa de stora sociala orättvisorna med hjälp av vapen utifrån den patriarkala logiken om att våld kan lösa problem. I detta krig har Colombias befolkning fått betala ett högt pris. de officiella siffrorna talar om mer än 250 000 döda, 45 000 försvunna och 6,9 miljoner interna flyktingar som resultat av den beväpnade konflikten. År 2015 var Colombia enligt flyktingorganet UNHCR det land i världen med mest interna flyktingar.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Som i de flesta konflikter har kvinnor och barn drabbats hårt. Därför har kvinnoorganisationerna blivit särskilt aktiva och lämnat flest förslag till ”Dialogbordet”.

Vi välkomnar nyheten om det officiella tillkännagivandet av ett bilateralt eldupphör mellan parterna. Detta skapar goda förutsättningar för att möjliggöra byggandet av ett demokratiskt samhälle, där respekten för de mänskliga rättigheterna bör vara en viktig prioritering.

Samtidigt är vi medvetna om att undertecknandet av eldupphöret inte betyder att vapen automatiskt slutar användas. Dels återstår fredsförhandlingar med den andra stora gerillarörelsen, ELN, som vi hoppas snart ska återtas. Men det finns också orosmoln skapade av de paramilitära grupper som fortsätter sin makabra terrorstrategi med att hota, förfölja och mörda bl.a. människorättsaktivister. Enligt FN dödades 63 människorättsförsvarare under 2015 och i år har redan 10 till blivit mördade.

Feministiskt initiativ hoppas att en slutlig överenskommelse som sätter punkt på den militära konfrontationen mellan Colombias regering och FARC-EP ska snart undertecknas och att den banar väg för fruktsamma fredssamtal med ELN. Vi förväntar oss att staten ser till att sätta stopp för de paramilitära grupperna och därmed garantera livet för människorättsförsvarare och andra aktivister.

Vi hoppas även på en öppning för en process av utjämning av de djupa sociala klyftorna och exkludering för stora samhällsgrupper. Något som vi ser som en grundläggande förutsättning för att ta itu med det sociala våldet.

I denna post-konfliktprocess anser vi att kvinnoorganisationernas och andra folkrörelsers aktiva medverkan är avgörande för fredsbevarandet och konsolideringen av demokratiska samhällen.