ETC Malmö
Debatt: Folkomrösta om monarkin
ETC Malmö
Under 1900-talet har 140 monarkier övergått till republik. Det är dags att Sverige sällar sig till dessa, skriver Bengt Hall och Alf Nilsson i Republikanska Föreningen som i dag, onsdag, arrangerar debatt på Kockum Fritid i Malmö.Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.
Under 1900-talet har 140 monarkier i världen övergått till republik. Det är dags att Sverige också sällar sig till dessa, skriver Bengt Hall och Alf Nilsson i Republikanska Föreningen som i dag arrangerar debatt på Kockum Fritid i Malmö.
”Statsöverhuvud skall tillsättas genom lag, ej samlag” sa Vilhelm Moberg 1955 i sin bok ”Därför är jag republikan”. Han liksom Republikanska Föreningen anser att det är ovärdigt ett modernt demokratiskt samhälle att landets högsta ämbete ska gå i arv inom en familj.
Arbetarrörelsen protesterade för mer än hundra år sedan mot kungaväldet och krävde republik. När kungen genom Torekovskompromissen förlorade sin officiella makt 1975 deklarerade Olof Palme att nu var Sverige bara ”ett penndrag” ifrån att bli republik.
Monarkin finns dock fortfarande kvar och de politiska partierna verkar tycka att det är en mindre viktig fråga. Måhända sätter de upp fingret och känner efter vart det blåser och vågar inte riskera röster i kommande val. En gång om året läggs dock flera motioner om republik i riksdagen. De avslås regelmässigt av majoriteten.
Förtroendet för kungahuset sjunker stadigt och Republikanska Föreningen får allt fler medlemmar. Republikanska föreningen anser att det är dags att öppet diskutera om Sverige ska ha monarki eller republik, hur ett alternativt statsskick ska se ut och konsekvenserna av en förändring.
Därför bjuder föreningen nu in till en debatt i Malmö den 6 november. Frågorna är många: Är inte monarkin ett förlegat och omodernt statsskick som knappast svarar mot demokratiska ideal? Vad är alternativet till monarki? Hur ser en republikansk författning ut? Är kungen verkligen den mest meriterade för landets högsta ämbete? Är det rimligt att kungen är höjd över lagen och inte kan åtalas varken för fortkörning eller grövre brott? Behöver vi en statschef?
Republikanska föreningen har inte svar på alla frågorna men har gjort en utredning med ett förslag till en republikansk författning. Där föreslås en folkomröstning i frågan. Det är inte särskilt stora förändringar i grundlagen som krävs för att ersätta monarken med en demokratiskt vald statschef.
Två varianter av republikansk författning presenteras – folkvald respektive vald av riksdagen. Under 1900-talet har 140 monarkier i världen övergått till republik. Det är dags att Sverige också sällar sig till de upplysta demokratier som med Mobergs ord lämnat ”religiös vidskepelse och fjäsket i monarkins spår”.
Det är inte ofta Republikanska föreningen möter Rojalistiska Föreningen i en debatt om Sveriges statsskick. Men på Kockum Fritid onsdag den 6 november klockan 18.30 möts Sydsvenskans Per Svensson, journalist som pläderat för republik, Hillevi Larsson som är socialdemokratisk riksdagsledamot och före detta ordförande i Republikanska Föreningen, Henrik Järrel, tidigare tv-profil och moderat riksdagsledamot samt Patrik Åkesson, ordförande i Rojalistiska Föreningen. Sofie Ericsson från Sveriges radio (Ring P1) är samtalsledare.
Bengt Hall
Alf Nilsson
Republikanska Föreningen