Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Folkets vilja om kärnvapen bör få råda

Dagens ETC

För allas framtid hoppas vi att det är den överväldigande majoritetens vilja som får sista ordet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den 31 oktober släpps enmansutredningen som regeringen tillsatt för att klargöra hur Sverige ska förhålla sig till FN:s globala kärnvapenförbud. Utredningen ansågs behövas trots att hela 86 procent av svenskarna vill att Sverige skriver på och ratificerar kärnvapenförbudet, enligt en Sifo-mätning gjord i slutet av förra året.

En ratificering skulle innebära att Sverige förbinder sig att följa ett förbud mot all hantering och utveckling av kärnvapen, på svenskt territorium och globalt. Ett förbud skulle utgöra ett skydd mot att Sverige blir avfyrningsramp och därmed måltavla för en kärnvapenattack. Det skulle också vara ett kraftfullt ställningstagande mot kärnvapen som tydligt visar att vi inte accepterar att något land i världen hotar med eller hotas av kärnvapnens ofattbara massförstörelsekraft.

Sverige är sedan 2016 Natos värdland, vilket innebär att vi när som helst kan få förfrågan från ett Nato-land om att upplåta vårt territorium till utländsk trupp eller utrustning, utan undantag för kärnvapen.

Frågorna hopar sig kring vilka slags förfrågningar om ”värdskap” som väntar oss, speciellt efter att USA:s försvarsminister Mattis i augusti 2017 i ett brev till Sveriges försvarsminister Hultqvist öppet hotade med försämrat försvarssamarbete om vi skriver under kärnvapenförbudet. Vad är det egentligen för scenario som USA vill hålla öppet för när de försöka förmå Sverige att inte ansluta sig?

Det bästa vi kan göra är att noga följa vad regeringens utredning kring kärnvapenförbudet kommer fram till. För allas framtid hoppas vi att det är den överväldigande majoritetens vilja som får sista ordet.