Opinion
Debatt: Förvirrad DN-krönika om den amerikanska vänsterns ”knäppgökar”
Dagens ETC
En meningsfull offentlig debatt kräver ett minimum både av källkritik och redlighet i återgivningen av andras ståndpunkter och perspektiv. Det räcker inte med ett darrande, kulturliberalt pekfinger.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Krönikören Elsa Kugelberg skriver på DN:s kultursidor (16 mars) att ”knäppgökarna i den amerikanska vänstern skämmer ut sig om Ukraina”. Med darrande, kulturliberalt pekfinger hänvisar hon till ”tondöva uttalanden från kongressledamöter i amerikanska demokratiska partiet och vänsterintellektuella som Naomi Klein och Noam Chomsky”. Bland ”knäppgökarna” finns organisationen hon kallar ”Democratic Socialist Alliance”, ”kopplad till bland andra demokraterna Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez”, och ”tyckare” i den socialistiska tidskriften Jacobin. Det finns typiskt nog inga referenser knutna till hennes sammelsurium av svepande anklagelser.
Motiveringen för kritiken knyts i stället till en text av den ukrainska socialantropologen och socialisten Volodymyr Artiukh där den västliga vänstern kritiseras. Dessvärre ger hon en missvisande framställning av hans resonemang. Artiukhs utgångspunkt är denna: De som i likhet med honom själv tillhör olika delar av vänstern i den postsovjetiska världen har lärt mycket av den västliga vänsterns kritik av neoliberalismen och kritiken av USA:s och Natos olika interventionskrig, och inspirerats av rörelser som Occupy och Black lives matter. Han menar samtidigt att en svaghet som vänstern i västliga länder uppvisar är att många ännu inte har förstått att USA:s hegemoni som världens enda supermakt nu är kraftigt försvagad, och att dagens militariserade Ryssland är en självständig, imperialistisk aktör som ser en möjlighet till att hävda egna maktintressen. Förklaringar som är för ensidigt ”USA-centrerade” menar han därför är utdaterade.
Den socialistiska tidskriften Jacobin, som Kugelberg nämner men knappast kan ha läst, publicerade nyligen (9 mars) en längre intervju med Volodymyr Artiukh där han begrundar varför den ryska invasionen inte borde ha kommit som någon överraskning.
”Democratic Socialist Alliance” som hon nämner är namnet på en minigrupp i Storbritannien. Vi förmodar därför att hon menar ”Democratic Socialist of America” (DSA), som i ett uttalande (26 februari) har fördömt den ryska invasionen, krävt vapenvila och tillbakadragande av alla ryska trupper från Ukraina. Är det organisationens påminnelse om att den fortfarande är emot Nato-medlemskap som provocerar? Men solidaritet med Ukrainas kamp mot aggression kräver självsagt ingen uppslutning om Natos eller USA:s atomstrategi. Att Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez har fördömt den ryska invasionen som en aggressionshandling i strid med internationell lagstiftning är väl känt. Noam Chomsky har i en intervju med nyhetssajten Truthout (1 mars), där han svarar på frågor om den samtidshistoriska bakgrunden för invasionen och kriget, slagit fast att han först vill fastställa detta: Rysslands invasion i Ukraina är ett stort krigsbrott, som kan rankas bredvid USA:s invasion av Irak (2003) och Hitler-Stalins invasion i Polen i september 1939.
DN-krönikören presterar också att dra in Naomi Klein i den konstruerade ”knäppgök”-polemiken. Läs därför gärna Kleins skarpa kritik i The Intercept (1 mars) av hur petro-ekonomin både bidrar till att finansiera Rysslands krig mot Ukraina och nu dessutom används av lobbyisterna för fossilindustrin, såväl i USA som i andra länder, för nya expansionsplaner – och underminering av alla klimatavtal.
Kriget mot och i Ukraina leder naturligt nog till överprövning av analyser och konklusioner. Kritik av ståndpunkter som förs fram är en naturlig del av detta. En meningsfull offentlig debatt kräver emellertid ett minimum både av källkritik och redlighet i återgivningen av andras ståndpunkter och perspektiv.