Hoppa till innehållet

Hbtqi

Debatt: Försvara de som försvarar friheten

”Regeringen måste stå upp för de som står upp för det öppna samhället”, skriver RFSL.

”Regeringen måste stå upp för de som står upp för det öppna samhället”, skriver RFSL.

Bild: Caisa Rasmussen/TT

Dagens ETC

Under förra veckans Stockholm Pride visade många sitt stöd för den globala hbtqi-rörelsens arbete för det öppna samhället. Samtidigt ökar desinformation och auktoritära tendenser i ett flertal länder och hbtqi-rörelser försvarar mänskliga rättigheter i mycket svåra kontexter.

RFSL uppmanar regeringen att ta ledartröjan för frihet och öppenhet och föreslår ökat stöd för de som försvarar friheten.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Vi lever i en alltmer turbulent värld. Antalet krig, konflikter och auktoritära länder blir allt fler. Det öppna samhället är vad auktoritära stater hatar allra mest; yttrandefrihet, organisationsfrihet och frihet för människor att vara dem vi är. Det vi visar genom Stockholm Pride väcker deras avsky. De använder ofta hbtqi-personer och det öppna samhälle vi står för som ett slagträ för att vinna kortsiktiga politiska poänger på hemmaplan, men också sprida vilseledande information om hbtqi-frågor och skapa splittring här i Sverige. Regeringen behöver göra mer för att motverka dessa tendenser och stödja de rörelser som står upp för det öppna samhället.

Ofta är det hbtqi-personer som auktoritära regimer ger sig på först. Georgien är ett tydligt exempel på det. Där införs nu en lag för att hindra utländsk finansiering av civilsamhället; en del av ett större lagpaket med sikte på att begränsa hbtqi-rättigheter i landet. Dessvärre är Georgien inte det enda landet där utvecklingen går bakåt. Repressiva lagar begränsar transpersoner och i en stor del av världen förblir intersexpersoner systematiskt exkluderade. I över 60 länder är homosexualitet fortfarande belagt med fängelsestraff eller dödsstraff.

Mindre demokrati och ökade inskränkningar i mänskliga rättigheter innebär en mer otrygg värld för oss alla, även här i Sverige.

Samtidigt finns det rörelser som står emot. Hbtqi-aktivister, rörelser och organisationer arbetar för grundläggande mänskliga rättigheter, likhet inför lagen och mot desinformation. De får inte tvingas stå ensamma. Vi vet att stödet till de rörelser som står upp för mänskliga rättigheter har stor effekt. Genom RFSL:s och andra organisationers internationella arbete skapas förändring för frihet och öppenhet runt om i världen. Det är inte lätt att driva en kamp för rättigheter när man riskerar fängelsestraff bara för att man träffas, men även med små medel kan gräsrotsrörelser växa sig större och skapa förändring.

Stödet till hbtqi-rörelserna är mindre än en promille av det globala biståndet. I takt med en ökad polarisering av hbtqi-frågorna har många andra länder och stora givare dragit ned stödet de senaste två åren. Arbetet riskerar att stanna av. Det kan få allvarliga konsekvenser. Mindre demokrati och ökade inskränkningar i mänskliga rättigheter innebär en mer otrygg värld för oss alla, även här i Sverige. Svenskt utvecklingssamarbete har de senaste åren bidragit till att homosexualitet mot alla odds avkriminaliserades på Mauritius 2023 och att hbtqi-personer i Ukraina lyckades få skydd när den fullskaliga invasionen inleddes. Svenska skattebetalare har också bidragit till att länder som Estland, Lettland, Litauen och Polen har starka hbtqi-rörelser som lyckats driva igenom reformer för mänskliga rättigheter i sina länder.

Sverige är relativt sett en av de största givarna till hbtqi-rörelsen internationellt. Men, vi är långt ifrån bäst i klassen. Nederländerna ger dubbelt så mycket stöd till arbete för hbtqi-frågor som Sverige. När regeringen nu annonserat att de vill lägga om biståndet har Sverige chansen att ta på sig ledartröjan mot desinformation och auktoritära tendenser, för frihet och öppenhet i världen. RFSL föreslår därför för regeringen att:

- Göra arbetet mot desinformation, auktoritära tendenser och antidemokratiska strömningar till en central del i den nya utvecklingspolitiken.

- Lyfta fram hbtqi-rörelser som en särskild målgrupp i biståndet, i sin roll som försvarare av mänskliga rättigheter.

- Utse en särskild ambassadör för hbtqi-frågor för att driva frågorna inom utrikespolitiken.

- Ge Sida i uppdrag att prioritera ökat stöd till hbtqi-organisering globalt.

- Säkra att Sverige är en flexibel och långsiktig finansiär, särskilt för rörelser i de länder där det är allra svårast.

Runtom i världen arbetar modiga hbtqi-aktivister för sin och andras frihet och trygghet. Vi i Sverige bör kunna ställa ut ett löfte till dem: vi lämnar inte er i sticket när ni står upp för det öppna samhället. Tvärtom lovar vi att göra allt vi kan för att gå sida vid sida med er.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.