Opinion
Debatt: Förbjud hyvling
Dagens ETC
I veckan meddelade H&M att personalens timmar ska hyvlas. Antingen accepterar de anställda väsentligt färre timmar, eller så tvingas de säga upp sig. Detta samtidigt som företaget anställer ny personal på nolltimmarskontrakt och delar ut vinst till aktieägare. Klädjättens gigifiering kastar arbetarnas villkor tillbaka till 1800-talet, skriver företrädare för Grön ungdom.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Tänk dig att förlora en åttondel av din lön över natt, utan att kunna säga till om det. Tackar du nej, blir du uppsagd. Så ser verkligheten ut för många när de offras i H&M:s sparpaket. Kedjans planer lanseras samtidigt som de har rekordstora vinster och ska nås genom att göra sig av med 400 butiksarbetare. Samtidigt anställs ny personal på noll- eller fåtimmarskontrakt.
H&M hyvlar alltså helt uppenbart inte på grund av arbetsbrist – utan för att slippa ha arbetare på golvet med trygga anställningar.
Det betyder klirr i H&M:s kassa, i samma veva som arbetarna kommer få svårare att betala hyran.
Hyvlingen är en del av arbetsmarknadens gigifiering. Allt fler arbetsköpare anställer enbart folk på timmar, lägger risken på de arbetande och erbjuder nästan aldrig heltid. Att inte kunna planera sina dagar, inte veta när nästa arbetspass erbjuds och än mindre hur stor lönechecken kommer att bli, har blivit vardag för allt fler människor i Sverige.
Handels ordförande Linda Palmetzhofer jämför H&M:s planer med 1800-talets daglöneri, där arbetarna stod med mössan i hand och bönade efter arbete. Nu har mössan istället bytts ut mot mobilen.
H&Ms hyvling är inte ett isolerat problem. Sedan Handels förlorade domen om hyvling 2016 har fenomenet blivit mycket vanligare. 2017 förekom 92 fall av eller försök till hyvling, och problemet har förvärrats för varje år som gått.
2020 infördes en ny lag som gjorde förbättringar, men många kan fortfarande förlora sin trygghet över en natt och en hel del kan bli uppsagda om de inte accepterar de försämrade förutsättningarna. H&M:s hyvling gör det tydligt att dagens lagstiftning inte räcker till för att stoppa arbetsköparnas missbruk.
Vi kan inte acceptera att tusentals arbetare ska offra sin trygghet för att aktieägarnas plånböcker ska fortsätta växa sig tjocka. H&M:s anställda är bara det senaste exemplet på utnyttjande av den svaga lagstiftningen och hyvlingen kommer bara fortsätta om vi inte förbjuder den.
Arbetares villkor får inte kastas tillbaka till 1800-talet i storföretagens jakt på vinst. För H&M:s anställda ska inte behöva stå med mobilen i hand och böna efter jobb.