Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Flyktingarna är en viktig investering för framtiden

Flyktingar som anlänt till Stockholm central får hjälp att åka vidare med tåg och buss till Haparanda i början av september. Många ska ta sig över till Finland.
Flyktingar som anlänt till Stockholm central får hjälp att åka vidare med tåg och buss till Haparanda i början av september. Många ska ta sig över till Finland. Bild: Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC

Flyktingfrågan är först och främst en humanitär fråga. ”Skall jag ta hand om min bror?”, för att citera den Heliga skrift. Svaret är naturligtvis ja. Europa har 500 miljoner invånare. En miljon ytterligare är bara en rännil.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Men till detta kan tilläggas att Europa har en åldrande befolkning och beräknad livsålder ökar stadigt på grund av bättre levnadsförhållanden. Däremot föds det allt färre barn. Få av Europas länder når balans mellan dessa befolkningsgrupper. Barnfamiljen bör, generellt räknat, ha tre barn vardera för att ersätta dödstalen.

Uppgifterna tyder på att antalet invånare över 65 år i Europa kommer att öka från nuvarande 18 procent till 28 procent 2050 medan de i arbetsför ålder minskar från 66 procent till 57 procent under samma tid. Självklart varierar det mellan de olika staterna inom EU men det är ändå en generell trend.

Det betyder att vi behöver invandringen/flyktingarna. De kommer inte att lösa problemet men är ett viktigt tillskott. Istället för att försvara fästning Europa bör vi underlätta för dem att komma hit – både av humanitära och samhällsnyttiga skäl.

Det är sant att varje flykting i ingångsläget kostar både pengar och politiska insatser. Det ställer stora krav på länder och regioner eller kommuner och landsting om vi talar om Sverige. Men i ett längre tidsperspektiv är de nyanlända en tillgång.

Problemet som uppstår grundar sig i hur vi ser på flyktingen. Faller hon/han under begreppet människors lika värde eller under motsatsen? Människan är människans varg.

För att sammanfatta: Angela Merkel kanske inte bara hälsar flyktingarna välkomna ur ren humanitär synpunkt utan hon har kanske också tittat på ålderspyramiden, som är bred på mitten och smal i botten. Statsminister Stefan Löfvén har också talat om att flyktingarna är en investering för framtiden. Så är det.

Vi är alltså i den lyckliga situationen att både kunna vara välkomnande och korrigera Europas befolkningspyramid.