Opinion
Debatt: Fler toaletter i utrikespolitiken
Dagens ETC
Mens är en del av vardagen för hälften av världens befolkning. Men över en miljard kvinnor hindras från att studera och arbeta när de har mens eftersom skolor och arbetsplatser saknar rent vatten och toaletter. Något som borde vara en prioritet för Sveriges feministiska utrikespolitik, anser WaterAid Sverige.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Att hantera mens och tabun kring mens upplevs av många kvinnor som jobbigt och utmanande. Men för oss här i Sverige ser vi det ändå som en självklarhet att ha tillgång till rent vatten, toaletter och bra mensskydd när vi har mens. Tyvärr ser det inte ut så överallt.
En internationell utblick visar att mer än en miljard kvinnor, var tredje i världen, saknar tillgång till en toalett, och närmare 350 miljoner kvinnor saknar rent vatten och tvål att tvätta sig med när de har mens, vilket givetvis begränsar kvinnors liv på ett oacceptabelt sätt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Bristen på toaletter, rent vatten och hygieniska mensskydd är en global hälsofara som får stora konsekvenser för kvinnors liv. 88 procent av alla kvinnor använder inte kommersiella mensskydd som tamponger eller bindor. Istället används tyg, trasor, gräs eller löv vilket lätt orsakar infektioner och sjukdomar. Eftersom mens är så tabu att prata om vet många kvinnor inte heller hur de ska hantera sin mens på ett hygieniskt sätt, vilket ytterligare ökar risken för infektioner.
Jag har genom åren träffat många kvinnor och flickor som vittnat om att bristen på toaletter och rent vatten har påverkat deras möjlighet till utbildning, speciellt vid mens. För ett par år sedan besökte jag en skola i Nepal där jag berättade för ett rum fullt med flickor om hur jag själv fick min första mens i skolan när jag var tolv år gammal, och hur jobbigt jag tyckte det var. Alla fnissade och log igenkännande, men sedan började de berätta om sina egna upplevelser, om hur oerhört begränsade de blev av sin mens.
Jag fick höra berättelser om flickor som inte gick till skolan vid mens eftersom de inte hade råd att köpa mensskydd och istället måste använda trasor eller gräs. Jag fick höra om flickor som tvingades byta mensskydd bakom en buske på skolgården eftersom skolan saknade toaletter. Jag fick höra av nästan alla flickor att de missade viktig skoltid varje månad på grund av mens, och att de därför hamnade så långt efter pojkarna att de funderade på att hoppa av skolan helt.
Tyvärr är flickornas berättelser på intet sätt unika.
Brist på toaletter, rent vatten och bra mensskydd är ett globalt hot mot flickors möjlighet till utbildning. I dag saknar mer än 50 procent av alla skolor i låginkomstländer toaletter, vilket gör det oerhört svårt för flickor att vara i skolan när de har mens. Också kvinnors möjlighet till en egen inkomst påverkas av mens eftersom bristen på toaletter tvingar många att stanna hemma när de inte kan byta mensskydd, eller har blivit sjuka av ohygieniska mensskydd.
Men mens slår inte bara mot enskilda kvinnors inkomst utan påverkar även företags produktivitet och därför hela länders ekonomi. En undersökning från en fabrik i Bangladesh visar att kvinnors sjukfrånvaro kan minska från 73 procent till tre procent om fabriker säkerställer tillgång till hygieniska mensskydd, toaletter och rent vatten för sina kvinnliga anställda. Förbättrad tillgång till rent vatten, toaletter och mensskydd stärker alltså inte bara kvinnors rättigheter utan är också bra för företags produktivitet.
Tillgång till rent vatten och toaletter är en mänsklig rättighet som är avgörande för att kvinnor och flickor ska kunna leva hälsosamma liv, utbilda sig och arbeta. Genom WaterAids arbete i de mest utsatta samhällena i världen ser jag och mina kollegor dagligen hur kvinnors liv förändras i grunden när rent vatten och toaletter blir tillgängligt. Vi ser att kvinnors säkerhet, utbildningsnivå och möjlighet att arbeta ökar. Vi ser hur skolor som får vatten och toaletter ökar flickors närvaro och gynnar elevernas utbildning.
Mens, vatten och toaletter är grundläggande samhällsfrågor som behöver lyftas och diskuteras på högsta politiska nivå. De globala målen för en hållbar och jämställd värld som världens regeringar har enats om ska uppfyllas till år 2030 kan inte nås så länge hälften av världens befolkning begränsas när de har mens av att de saknar tillgång till rent vatten och toaletter. Därför är satsningar på rent vatten och toaletter grundläggande för jämställdhet.
På WaterAid möter vi globalt stort intresse för den svenska feministiska utrikespolitiken, och vi ser positivt på att Sverige prioriterar jämställdhet och är ledande i världen när det kommer till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).
Vi välkomnar varmt åtagandet statsminister Stefan Löfven gjorde i FN i september 2015 att Sverige ska säkra toaletter för 60 miljoner människor till 2030. Om insatser för att leverera på det löftet riktas till att nå kvinnor i de allra fattigaste samhällena skulle det vara helt i linje med den feministiska utrikespolitiken. På samma sätt ser vi att satsningar på rent vatten, toaletter och förbättrad menshygien måste finnas med i regeringens biståndspolitiska satsning på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
Med anledning av det ställer därför WaterAid frågan till utrikesminister Margot Wallström och biståndsminister Isabella Lövin, hur ser ni att satsningar på tillgång till rent vatten, toaletter och hygien kan bli en tydligare del av den feministiska utrikespolitiken och Sveriges biståndspolitik? Kan vi se fram mot att frågorna ges prioritet och kraftigt ökade resurser i kommande statsbudget i höst?
Vi tror och hoppas på ett positivt svar för det skulle innebära konkreta steg mot en mer jämlik värld och en viktig förstärkning av kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter. Även under mens!
WaterAid
WaterAid är en internationell organisation som arbetar för en bättre värld där alla människor har tillgång till rent vatten och sanitet.
WaterAid har verksamhet i 37 länder och sedan starten 1981 har 23 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och 21 miljoner fått tillgång till sanitet som ett resultat av WaterAids arbete. WaterAid finns i Sverige sedan 2009.