ETC Göteborg
Debatt: Fler steg att ta efter #metoo
ETC Göteborg
#Metoo är en välsignelse och en efterlängtad orkan.Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.
Metoo är en välsignelse och en efterlängtad orkan. En verklighet där kvinnor och transpersoner har fått nog, där de äntligen bryter tystnaden och organiserar sig för att stå upp för sina rättigheter!
Denna dag har många längtat efter. När inte bara enstaka historier får ta plats, när små notiser i tidningar inte anses vara enskilda, ovanliga händelser att förfasa sig över eller ignorera. Nej, nu väller alla vittnesmål och erfarenheter in som en ostoppbar kraft. Och det är på tiden att alla lyssnar och tar åt sig – att såhär ser samhället ut.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det var inte samma sak när Slagen dam publicerades 2001. Den stora omfångsundersökningen där det framkom att 46 procent av 10 000 kvinnor/flickor efter 15 års ålder hade blivit utsatta för någon typ av våld.
Men då ville få tro på det, och det blev ett ramaskri. Samhället sparkade bakut och Eva Lundgrens forskning smutskastades.
Detta var för 16 år sedan. Denna backlash eskalerade med Dokumentär inifrån och Könskriget i SVT 2005, och arbetet mot mäns våld mot kvinnor och förtroendet för kvinnojoursrörelsen minskade drastiskt på grund av den offentliga debatt som uppstod efter tv-serien där bilden av Roks förvrängdes.
Idag är läget helt annorlunda. Det har genom flera år funnits en politisk kamp där det blivit okej att prata om samhällsproblem som rör kvinnor, skammen som förut fanns att prata om så kallade ”kvinnoproblem” har minskat. Samhällsklimatet och det politiska klimatet har blivit mer inkluderande och mer feministiskt. Både den offentliga debatten och den i sociala medier visar på det, eftersom framstegen följts av en backlash i form av mer hat och hot. Framför allt mot offentliga kvinnor.
Metoo var droppen som fick bägaren att rinna över och nu bryts tystnaden överallt. Olika yrkesgrupper går ut och berättar om den sexuella trakassering de upplevt i yrkeslivet.
Kända män med makt synas i sömmarna och vissa avskedas. Allt detta är gott! Vi är så många som fått nog nu, både kvinnor, män och transpersoner.
Men det sexuella våldet är en endast en del av det våld kvinnor utsätts för. För våldet börjar med ord och kan sluta med mord. I allt för många fall. Det är viktigt att uppmärksamma att det finns många olika sorters våld såsom: hot, kränkningar, psykiskt våld, ekonomiskt våld, materiellt våld, sexuellt våld och fysiskt våld.
Dessa våldstyper kan samverka eller verka var för sig enligt forskaren Hans Ekbrand.
Därför är det nu dags att metoorevolutionen blir en rörelse som går ännu ett steg längre och uppmärksammar våldet som drabbar tusentals kvinnor i Sverige i dag. I hemmen, av sina närstående! Systematiskt och på daglig basis runt om i landet.
Detta våld begås ofta av män som är pojkvänner, sambor, makar och/eller pappor. Detta våld pågår bakom stängda dörrar, ofta i åratal. Det bryter ner offren både psykiskt och fysiskt, och slutar i alltför många fall med mord, men oftast med kvinnor som kämpar i flera år för att bygga upp sig själva och sitt liv igen efter våldet.
Det är oerhört svårt att bryta sig loss ur en våldsam relation. Och när många kvinnor brutit sig fria så eskalerar oftast mannens våld. Sedan tar våldet från samhället och rättssystemet vid. Ja, ni hörde rätt.
Lika svårt som det är för en våldtagen kvinna att få upprättelse genom att hennes förövare blir fälld i rätten, lika svårt att är det för våldsutsatta kvinnor att bli betrodda och få skydd och upprättelse av samhälle och rättssystem. De får kämpa för att bli betrodda av poliser, domare, socialtjänst familjerätt, sjukvård, psykiatri, försäkringskassa, skola och förskola, av omgivningen och på sina arbetsplatser.
Detta drabbar tiotusentals kvinnor varje dag, nu och här!
Priset för våldet är oerhört högt. För kvinnorna/transpersonerna/barnen och för samhället.
Det är därför så jävla fint att metoo upproret lett till samtyckeslagstiftning.
Och nu är det dags att ge plats för alla kvinnor som blir våldsutsatta i hemmen, lever gömda eller är på rymmen, att uppmärksammas.
Nu är det dags för hela samhället att se! För samhället har stora brister i att ge skydd, tro på, förstå, ta på allvar, döma och utkräva ansvar för våldet männen använder sig av. Istället arbetar stora delar av samhället för att männen ska kunna fortsätta utöva våldet efter kvinnan och barnen flytt.
Föräldrabalken måste skrivas om för att täppa igen de kryphål som männen kan använda sig av i ”kampen om barnen” (läs: redskap för fortsatt maktutövning och kontroll av kvinnan).
Den omskrivning av föräldra-balken som genomfördes 2006 har på alla plan motverkat jämställdhet mellan könen. Den har verkat för att män har kunnat fortsätta bruka våld, via barnen, efter kvinnan lämnat honom. Och samhället, genom familjerätt, socialtjänst, polis, skatteverk och försäkringskassa bistår honom.
För det är så samhället ser ut och hur det bemöter våldsutsatta kvinnor. Därför är dags att uppmärksamma även mäns våld i nära relationer. Enligt Brås Trygghetsundersökning uppgick de anmälda brott som begåtts mot en kvinna, över 18 år, inomhus av en bekant till cirka 18 200 brott år 2016. Då gäller detta bara anmälda brott, mörkertalet är oerhört stort.
Därför är det hög tid att äntligen synliggöra mäns våld mot kvinnor i nära relationer. På riktigt!
Det är dags för en revolution. Inte bara genom fina ord i lagstiftning och i politiska tal – utan i handling!
Kräv #husfrid!