Opinion
Debatt: Fira demokratin – inte Gustav Vasa
Dagens ETC
Det är dags att koppla vår nationaldag till något som verkligen engagerar på djupet, tycker Niclas Malmberg, Republikanska föreningen.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Det är i år 40 år sedan Sverige fick en nationaldag den 6 juni. Men på fyra decennier har väldigt få upparbetat några traditioner för nationaldagsfirande. Det är synd. Sverige förtjänar att firas, som ett av världens bästa länder att bo och leva i. För det är ju så att nästan vad som än mäts i internationella jämförelser ligger Sverige i topp: medellivslängd, hälsa, jämställdhet, innovations- och företagsklimat, demokratiindex, förutsättningar för oberoende media och journalister eller låg grad av korruption och maktmissbruk. Sammantaget är Sverige ett land dit människor vill fly, inte ett land som människor flyr ifrån.
Två saker brukar kopplas till den 6 juni. Ingen av dessa väcker någon entusiasm. Den ena är den regeringsform landet fick 1809. Men det är inte den regeringsform vi har idag, och vad den egentligen gick ut på kan få svenskar redogöra för. Den andra händelsen är att Gustav Eriksson Vasas valdes till kung den 6 juni 1523. Men här blir det än mer oklart vad vi firar. Gustav Vasa kom till makten via väpnat uppror, och hans regeringstid präglades av ett mycket brutalt styre, där hans meningsmotståndare dödades på löpande band. Det som lever kvar från hans styre är att han avskaffade valmonarkin och gjorde landet till ett arvkungadöme.
En väldigt knapp majoritet i Sverige stöder idag arvsmonarkin – blott 54 procent enligt de senaste opinionsundersökningarna. Att fira något som bara hälften av landets medborgare sluter upp bakom ger en dålig grogrund för folkligt firande. Det är dags att koppla vår nationaldag till något som verkligen engagerar på djupet.
Många av landets kommuner har föredömligt utnyttjat dagen till att genomföra ceremonier för nya svenska medborgare under året. Det är ett utomordentligt bra inslag under en nationaldag, men kan inte utgöra hela firandet.
Vad har vi då i Sverige som verkligen gör oss unika och som kan vara särskilt viktigt att framhålla?
En sådan sak är att Sverige som första land i världen införde tryckfrihet – det vill säga den tidigare kungliga censur som funnits innan böcker tilläts gå i tryck togs bort och ersattes av Tryckfrihetsförordningen 1766. Även om Gustav III sedan lät avskaffa den blott sex år senare när han återinförde kungligt envälde, var de demokratiska krafterna de som skulle vinna i längden – 1809 kunde Tryckfrihetsförordningen återinföras.
Det fria ordets betydelse för den fortsatta utvecklingen av demokratin, som till sist gav oss allmän och lika rösträtt, kan inte nog betonas. Något att verkligen fira är därför att Sverige inte bara har världens äldsta tryckfrihetsförordning men också bland världens starkaste skydd för det fria ordet. Vad du än har för åsikter får du säga dem i det här landet. Och andra har lika stor rätt att uttrycka den motsatta uppfattningen. Och när på året passar det bäst att fira vårt land och det vi är stolta över med Sverige, om inte på försommaren, när blomsterprakten är som störst och solen åter värmer på våra breddgrader?
För att riktigt göra den 6 juni till en särskild dag kan vi framöver också tillse att det arvkungarike som despoten Vasa införde också avskaffas denna dag. Varför inte med ett första riksdagsbeslut den 6 juni 2024 och ett andra riksdagsbeslut den 6 juni 2027? Då kan vi med pompa och ståt fira att monarkin, den sista resten av det fördemokratiska styrelseskicket, plockas bort.