Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Fem vänsterpartier i EU: ”Agera mot skatteparadis”

Valetta, Malta.
Valetta, Malta. Bild: Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Dagens ETC

I fem nationella parlament kommer vi ta initiativ och arbeta för en betydligt tuffare svartlistning av skatteparadis – med betydligt tuffare sanktioner än idag.Det skriver företrädare för fem olika vänsterpartier i Europa.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ett bra och rättvist skattesystem är grunden för välfärden. Vill vi ha lärare i skolan, läkare på sjukhusen och vårdpersonal inom äldreomsorgen så måste skattesystemet fungera.

Därför är det oerhört allvarligt att transnationella företag kan stoppa undan sina vinster i skatteparadis och spela ut länder mot varandra för att få lukrativa skatteförmåner.

Aggressiv skatteplanering är en skamlös girighet som underminerar våra skattesystem.

Det är i ljuset av detta som våra partier – pådrivande progressiva krafter, i Sverige, Danmark, Frankrike, Spanien och Portugal – uppmanar till verkliga lösningar för denna, vår tids stora, gränsöverskridande fråga. Vi börjar med åtgärder mot skatteparadisen.

Precis efter LuxLeaks, Panama- och Paradis-pappren var alla överens om att bekämpa skatteparadisen. Det var tid för handling, en gång för alla. Men tyvärr förblev de vackra löftena om att sätta stopp för skatteparadisen tomma ord. EU:s svarta lista på skatteparadis är ett tydligt exempel på detta.

Redan i själva definitionen av skatteparadis i EU:s svarta lista tas målsättningen bort innan man ens börjat. Där klargörs att en nollprocentig företagsskatt inte i sig självt innebär ett brott mot principen rättvis beskattning.

Om inte en nollprocentig företagsskatt kan kallas orättvis beskattning, vad är det då?
 
Som vanligt i EU hölls förhandlingarna om den svarta listan bakom slutna dörrar, långt från allmänhetens ögon. Läckta dokument bevisade dock hur en del medlemsländer aktivt blockerat arbetet med att skapa en omfattande svartlistning. En sådan lista skulle ju ha inkluderat även dessa länder. Det är ett hån att göra en svartlista och utelämna uppenbara skatteparadis som Malta, Luxemburg, Irland och Nederländerna. Dessa EU-skatteparadis kostar alla de andra EU-länderna mångmiljardbelopp i förlorade skatteinkomster.

För att göra saken ännu värre så flyttades alla skatteparadis som utlovade reformer från den svarta listan till en ”grå” lista. Därmed slapp dessa länder utsättas för sanktioner. Den redan ofullständiga listan krymptes därmed ner till bara tio länder.

Dessa nu grålistade länder har fullt medvetet infört en skattelagstiftning som tillåter transnationella företag, korrupta statschefer och superrika människor att gömma undan sina tillgångar. Tvärtemot all bevisning så väljer EU att lita på dessa skatteparadis, när de nu påstår att de ska göra allt i sin makt för att byta sida och arbeta för rättfärdighet.

Vi är oroade. Oron minskar inte av att mannen som är ansvarig för EU:s kamp mot skatteparadis och skatteflykt är ingen annan än EU-kommissionens ordförande Jean Paul Juncker, före detta premiärminister i Luxemburg. Inte bara var han tidigare ledaren för ett EU-skatteparadis. Han använde också sin position till att personligen förhandla fram olagliga skatteöverenskommelser med transnationella företag.

Bygget av EU har gynnat de fria kapitalrörelserna över gränserna och tillåtit en skattedumpningspolitik där medlemsstater sänkt sina skatter för att dra till sig kapital. Dessutom har EU tillåtit skatteparadis som Luxemburg att få existera inom unionen.

Det är inte bara ett problem för skattemyndigheterna i Europas länder, men för hela världen, eftersom Luxemburg är ett centrum för skumma globala kapitalflöden.

Skatteflykt är en växande fråga i hela världen. Beräkningar som gjorts pekar på förlorade skatteintäkter på cirka 50–70 miljarder euro per år, bara inom EU. Skatteflykten är ett stort hot mot välfärdssystemen i EU och den låser fast miljontals människor i fattigdom i utvecklingsländerna.

När EU vägrar att införa en solid lagstiftning måste länderna som vill göra något ta saken i egna händer. Det är därför våra partier kommer att lägga fram samordnade initiativ i våra nationella parlament för en omfattande svartlistning av skatteparadis. Som en koalition av villiga länder kommer vi föreslå en tuffare lagstiftning:

Vi vill skärpa kriterierna för rättvis beskattning så att länder med väldigt låg bolagsskatt inte ska undgå att svartlistas.

Vi vill avskaffa den grå listan för att sätta press på alla skatteparadis oavsett vilka åtgärder de lovat vidta. Istället ska det bara finnas en svartlista med alla länder och områden som inte uppfyller kriterierna, inklusive EU-länder.

Vi vill också öka trycket på de svartlistade skatteparadisen.

Vi vill skydda visselblåsare och straffa de banker och skatterådgivare som är knutna till skatteparadisen.

Vi kräver att få stoppa företag som är inblandade i skatteflykt eller aggressiv skatteplanering från att utföra arbete och tjänster som betalas med offentliga medel. Det är absurt att beslutsfatatre inom offentlig sektor inte kan vägra ge uppdrag till företag som aktivt arbetar för att underminera välfärden.

Att bannlysa dessa företag från offentlig upphandling bryter idag mot EU:s lagstiftning om offentlig upphandling. EU hindrar alltså medlemsländer, regioner och kommuner att försvara välfärdssystemen mot skatteflyktsbolagen. Det är därför av största vikt att vi ändrar EU:s lagar om offentlig upphandling.

Det här är början på en lång strid. Fler förslag kommer att presenteras de närmaste månaderna, i EU-parlamentet liksom i våra nationella parlament. Att bekämpa skatteflykten, från de få som berikar sig på de många, handlar om att försvara och stärka grunden för våra skolor, sjukhus och äldreomsorg. Det handlar om allas rätt till en dräglig tillvaro. Det handlar om rättvisa.

Malin Björk
EU-parlamenatriker, Vänsterpartiet, Sverige

Marisa Matias
EU-parlamentariker, Bloco de Esquerda, Portugal

Younous Omarjee
EU-parlamentariker, La France Insoumise, Frankrike

Miguel Urbбn
EU-parlamentariker, Podemos, Spanien

Nikolaj Villumsen
Folktingsmedlem, Enhedslisten, Danmark