Opinion
Debatt: Fem julklappar till miljövänstern
Dagens ETC
Vänstern och miljörörelsen förlorade valet. Här är därför mina förslag för en mer solidarisk, hållbar och framgångsrik kamp för klimaträttvisa år 2023 – i form av både hårda och mjuka julklappar till V, MP, S, miljörörelsen och dig som kämpar, skriver statsvetaren och miljöaktivisten Leo Rudberg.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Jul och nyår – en tid för eftertanke. Den centrala frågan från år 2022 för oss som brinner för en rättvis värld inom planetens gränser är självklar. Varför förlorade vi valet – och hur kan vi segra i framtiden?
Jag har inga slutgiltiga svar, men vissa förslag i form av julklappar, med både ris och ros, till flera av de som bygger den gröna vänstern.
1. Till Vänsterpartiet: en väckarklocka, som kan väcka Nooshi Dadgostar från hennes tillväxtfixerade slummer med drömmar om att bli industrivänliga 70-talssossar (med snäppet mer rättvis fördelningspolitik, men utan fokus på vare sig miljö eller minoriteters rättigheter).
I sin eftervalsanalays anklagar V-ledningen klimatengagerade medlemmar, blanda andra före detta klimattalespersonen Jens Holm (V), för förlusten i valet. Som Holm och före detta miljöpolitiska talespersonen Elin Segerlind påpekat (Altinget, 7/12) beskriver dock ledningen kritiken felaktigt. Ledningen osynliggör sina egna beslut att stötta den kapitalvänliga speciallagen till Cementa och den klimatskadliga sänkningen av bensinskatten – två beslut som med rätta upprört både miljöforskare, miljörörelsen och många vänsterpartister.
Efter valet har ledningen dock tagit små steg i rätt riktning, vad gäller till exempel bränsleskatten och ökat fokus på artdöden, där V driver viktiga krav om kalhyggesförbud (mer radikalt än MP). I kommuner och regioner där V prioriterar miljörättvisa, till exempel i Stockholm med kamp mot motorvägen Tvärförbindelse Södertörn och krav på avgiftsfri kollektivtrafik, gjorde partiet succéval.
2. Till Miljöpartiet: en kom ihåg-lapp, som kan påminna Märta Stenevi och särskilt Per Bolund om allt de glömt i sin ekomodernistiska – det vill säga vetenskaps- och miljörörelsefientliga – och PR-slipade jakt på röster.
Kom ihåg att ni räddades av stödröster från oss radikaler och vänsterväljare (varav många annars röstat på V eller något radikalare parti, till exempel Feministiskt initiaitv).
Kom ihåg att ert partiprogram är för köttskatt, öppna gränser och basinkomstliknande reformer och mot massövervakning, tvångsdeportationer och tillväxt. Dessa viktiga förslag har frånsett enstaka systemkritiker som Rebecka Le Moine dock i princip totalignorerats av partiledningen de senaste åren, i såväl förhandlingar som opinionsbildning.
Kom ihåg att ni straffats av väljarna när ni samarbetat högerut. Detta syns tydligt i regioner och kommuner där ni ofta förlorat era mandat efter att ha legitimerat högerpolitik. Men det sågs också under er tid i regeringen, där era svek mot flyktingars och urfolks rättigheter och miljön (till exempel Cementalagen) gav lika skarp som välgrundad kritik från de folkrörelser ni säger er representera.
3. Till Socialdemokraterna: en intervention. Är ni ens vänster? Hur kan ni försvara Tidöavtalet? Hitta tillbaka till er solidaritet. Skärpning!
4. Till miljörörelsen: ett tack. Naturskyddsföreningen, Researchers desk och WWF tydliggjorde valets skiljelinjer. Fridays for future ordnade storstrejk. Tyvärr nådde vi inte alltid ut – mest på grund av många mediers skumma fokus.
Framöver krävs koalitioner med andra rättviserörelser och tydligt avståndstagande från såväl fascismen som fossilkapitalet. Fridays for futures samarbeten med Black lives matter och Sáminuorra – liksom Extinction rebellions aktioner mot import av fossila bränslen från Ryssland – visar vägen.
5. Till dig som kämpar: en riktigt god jul! Hållbart engagemang krävs för en hållbar planet. Så passa på att vila ut under helgerna, gärna med nya klimatboken av Greta Thunberg. Kampen fortsätter.