Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Fegt att inte slopa ränteavdraget

"Vi har enorma utmaningar framför oss som kräver fler bostäder, en bättre integration och framför allt klimat- och miljösatsningar för att bygga upp ett hållbart samhälle."
"Vi har enorma utmaningar framför oss som kräver fler bostäder, en bättre integration och framför allt klimat- och miljösatsningar för att bygga upp ett hållbart samhälle." Bild: Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC

De närmaste dagarna kommer regeringen att presentera sin budget för det kommande året. Tyvärr kommer den inte innehålla någon utfasning av ränteavdraget. Anledningen är både feg och oansvarig, anser nationalekonomen Isak Betsimon.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Intrycket man får när man läser finansministerns förklaring på varför regeringen inte kommer att minska ränteavdraget liknar en fotbollsspelare som vid friläge skjuter ut bollen över sidlinjen. Med motivationen att motståndarna kunde tagit bollen och gjort mål annars.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Det är inte många som har missat prisexplosionen på villor och bostadsrätter de senaste åren, underblåst av en oansvarig bostads- och finanspolitik. Flertalet ledande ekonomer, myndigheter som Finansinspektionen, Riksbanken och internationella organ som OECD har varnat för att Sveriges regering måste agera mot den ohållbara situationen.

 Men istället för att visa en kraftig och ansvarsfull reaktion på läget väljer finansministern att ytligt kommentera att hon är bekymrad över läget. Amorteringskravet, som till slut kom till, är ett viktigt steg men inte det enda som kommer att krävas för att hantera skuldsituationen många hushåll blir tvungna att utsättas för.

För det andra viktiga steget är just ränteavdraget. Redan i mars 2015 kunde SVT avslöja att ränteavdraget kostade staten hela 30 miljarder kronor. Det är alltså för räntebetalningar som gjordes 2014. Då bostadspriserna har ökat ytterligare och räntan har fortsatt legat lågt behöver man inte leta mycket för att förstå att ränteavdraget har kostat staten ännu mer och kommer att fortsätta att göra det.

Detta avdrag ger rätten att dra av 30 procent av räntekostnader upp till 100 000 kronor och skulle kostnaderna överstiga det får man dra av 21 procent. Enligt Mäklarstatistik kostar en 3:a på 70 kvm över 2,3 miljoner kronor i snitt i Sverige, i Storstockholm kostar motsvarande knappt 4 miljoner kronor och innanför tullarna ligger snittpriserna på 6,5 miljoner kronor.

Detta är alltså en subvention till nästan uteslutande höginkomsttagare vi talar om, och en subvention som en socialdemokratisk finansminister inte vill rucka på. Vi har enorma utmaningar framför oss som kräver fler bostäder, en bättre integration och framför allt klimat- och miljösatsningar för att bygga upp ett hållbart samhälle. Med den bakgrunden använder en socialdemokratisk regering ursäkten att det måste vara en blocköverskridande överenskommelse när det enda partiet som reserverar sig är Moderaterna.

Avslutningsvis har Riksbanken uttryckt att det troligen inte finns någon orsak att höja räntan de närmaste åren. Det är alltså sannolikt ett unikt läge att genomföra en förändring av ränteavdraget utan att riskera att människors privatekonomi raseras. Då kan man tycka att det är en självklarhet att arbeta fram och presentera hur ränteavdraget ska fasas ut så de belånade hushållen hinner anpassa sig och samtidigt satsa pengarna på viktigare saker.

Finansministern Magdalena Andersson får ett öppet mål men väljer att skjuta bort bollen. Det är både fegt och oansvarigt.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.