ETC Göteborg
Debatt: Fastighetsägarna – en oseriös aktör
ETC Göteborg
Det som borde stå i fokus i bostadspolitiken är människors rätt till bostad. I en sådan diskussion har Fastighetsägarnas oseriösa agerande inget att göra, skriver veckans debattörer.Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.
Rudolf Antoni och Rikard Ljunggren från fastighetsägareföreningen skrev den 25/1 på GP debatt om hur de valt att stranda hyresförhandlingar för 43 000 privatägda hyreslägenheter för att ”markera” att det behövs nya spelregler för hyressättningen på bostadsmarknaden.
I realiteten är det här ett odemokratiskt försök att tvinga det politiska systemet mot marknadshyror med avsevärt minskat inflytande för hyresrättsinnehavarna. Ett agerande som tydligt visar att organisationen Fastighetsägarna är en oseriös aktör i den svenska bostadspolitiken.
Fastighetsägarnas utspel är helt politiskt motiverat. Deras aktion syftar till att svämma över Hyresnämnden, en rättslig instans som vanligtvis hanterar 5 000 ärenden per år, med 43 000 ärenden. Då räknar vi endast ärenden från Göteborg, Fastighetsägarna har återupprepat det här utspelet även med hyresförhandlingarna för privatägda hyresrätter i Stockholm. Organisationen klarar inte att argumentera för sin sak utan har i stället bytt strategi till att försöka knäcka rättsystemet för att tvinga fram en för dem gynnsam politik.
I sitt debattinlägg försöker Fastighetsägarna också spela på det folkliga missnöjet över skandalen rörande fackförbundet Kommunal. Rudolf Antoni (tillförordnad vd på Fastighetsägarna) skrev på Fastighetsägarbloggen den 22 januari om hur den rådande medielogiken gör det möjligt att presentera Margot Wallström som ett ansikte för den dysfunktionella bostadsmarknaden.
Ett oseriöst försök att göra ett tveksamt agerande från företrädare för folkrörelser till skäl för att försämra alla hyresrättsinnehavares inflytande i hyressättningen.
De senaste veckornas agerande visar att den här organisationen inte kan tas på allvar i några diskussioner om hur svensk bostadspolitik ska se ut. Medlemmar och samarbetspartner till Fastighetsägarna bör se över om de vill associeras med den här typen av oseriös aktör.
Genom hela debattinlägget lyser hyresrättsinnehavarnas situation med sin frånvaro. Fastighetsägarna försöker prata om bostadsbristen genom att helt ignorera de som inte har eller riskerar bli av med sitt boende. Det är vi som försöker hitta eller behålla ett bra boende i bostadsbristens Sverige som på riktigt märker av den dysfunktionella bostadsmarknaden, inte fastighetsägarna. Det är vi som faktiskt lever med årliga hyreshöjningar utan grund, brist på nödvändiga underhållsåtgärder och renoveringar med femtioprocentiga hyreshöjningar, som får känna av konsekvenserna.
Detta är fenomen som drivs på av och gynnar fastighetsägarnas särintresse. Fenomen som vi kommer få se mer av, om de tillåts att ha inflytande över den bostadspolitik som ska tillgodose människor med bostad. En rättighet som finns med i både FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och svensk grundlag.
Vi tänker inte stå tysta bredvid och se på när våra hem bli handelsvaror och våra grannar tvångsförflyttas för att säkra fastighetsägarnas övervinster.
Den svenska bostadspolitiken behöver förändras radikalt men i motsatt riktning mot vad Fastighetsägarna försöker tvinga fram.
Därför har vi startat ett upprop för en bostadspolitik koncentrerad på att tillgodose människors rätt till bostad utan att riskera att fällas av oseriösa intressegrupper som Fastighetsägarna är. Deras utspel visar tydligt att de inte är kompetenta nog att delta i en sådan politik.
Elinor Ek, boende hos Tobisson Gruppen
Daniel Carlenfors, boende hos Stena fastigheter
Mathias Krusell, boende hos Västsvenska fastigheter
Josefin Söderpalm, boende hos privat fastighetsvärd
Karin Andersson, boende hos Wilhelm AB
Mattias Axelsson, boende hos Stena fastigheter
Andreas Holmgren, boende hos Wilhelm AB
Petter Gunnarsson, boende hos Västsvenska Fastigheter