Opinion
Debatt: Extrem ojämlikhet hotar världens ekonomiska utveckling
Dagens ETC
Klyftan mellan världens fattiga och rika har aldrig varit så stor som nu. Vi uppmanar världens ledare att ta sitt ansvar för att bryta den negativa trenden, skriver Winnie Byanyima och Louise Gauffin från organisationen Oxfam.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Klyftan mellan världens fattiga och rika har aldrig varit så stor som nu, visar en ny rapport. Vi uppmanar Sveriges och världens ledare att ta sitt ansvar för att bryta den negativa trenden, skriver Winnie Byanyima och Louise Gauffin från organisationen Oxfam.
Sverige är ett av värdens mest jämlika länder. Vid en internationell jämförelse hamnar Sverige i topp och den svenska modellen utgör för många ett politiskt ideal. Under de senaste decennierna har klyftorna ökat även i Sverige. Statistik från OECD visar att inkomstklyftorna i Sverige ökat mer än i något annat utvecklingsland under de senaste 25 åren, en utveckling värd att uppmärksamma. I stora delar av världen är situationen betydligt värre.
En ny rapport från den globala hjälporganisationen Oxfam visar att klyftan mellan fattiga och rika aldrig varit så stor som nu. Sedan finanskrisen har antalet miljardärer fördubblats. De allra rikaste blir ännu rikare samtidigt som hundratusentals miljoner människor lever i extrem fattigdom utan tillgång till nödvändig sjukvård och utbildning. Extrem ojämlikhet är utan tvekan en av vår tids största och viktigaste utmaningar.
Från Internationella Valutafonden till påven, från president Obama till World Economic Forum råder en ökad konsensus om att extrem ojämlikhet hotar den sociala och ekonomiska utvecklingen i världen. Trots denna konsensus har få åtgärder vidtagits och den politiska handlingskraften lyser med sin frånvaro. Kommer den nya svenska regeringen att göra mer?
I januari avslöjade Oxfam att världens 85 rikaste individer äger lika mycket som halva jordens befolkning tillsammans. Det blev snabbt en stor nyhet som plockades upp av internationell media. Mellan 2013 och 2014 har dessa 85 individers gemensamma tillgångar ökat med 668 miljoner dollar om dagen, vilket motsvarar nästan en miljon dollar per minut. Under samma tidsperiod har hundratusentals mödrar mist livet i samband med förlossning på grund av bristande hälso- och sjukvård. Bevisen är tydliga: extrem ojämlikhet utgör ett hinder i kampen mot fattigdom.
Världen över går människor samman och kräver att åtgärder vidtas för att minska de ekonomiska klyftorna. Vi sluter upp bakom dessa människor och delar deras önskan om en värld där fler kan äta sig mätta. Genom kampanjen Even it Up: Time to End Extreme Inequality uppmanar vi nu världens ledare att ta sitt ansvar för att bryta den negativa trenden. Syftet med kampanjen är att visa att ojämlikhet inte är ofrånkomligt, utan ett resultat av politiska val som kan rättas till.
För en organisation som Oxfam, vars mål är att utrota fattigdomen i världen, är extrem ojämlikhet en viktig fråga. För att minska de växande klyftorna mellan fattiga och rika krävs omfattande åtgärder inom en rad områden. Oxfam efterfrågar nu:
• Kraftfulla skattereformer för att strama åt det globala regelverket, täppa till kryphålen för skattesmitning och en skattepolitik som gör att de som har mest bidrar mer. En progressiv skattepolitik är det mest effektiva sättet att hantera den växande klyftan mellan fattiga och rika.
• Stora investeringar i välfärd för alla, såsom sjukvård, utbildning och sociala skyddsnät.
• Skäliga löner och anständiga arbetsförhållanden som gör det lönsamt för människor att arbeta.
• Demokratiåtgärder som stöttar människor att hävda sina rättigheter och utkräva ansvar från sina politiska ledare.
Att framstående personer som Kofi Annan, Graça Machel, Joseph Stiglitz offentligt visat sitt stöd för vår sak är såklart mycket hedrande. Nu uppmanar vi Sveriges politiker att ta sitt ansvar genom att stödja de internationella reformer som krävs för att bryta den negativa utvecklingen och minska fattigdomen i världen.
Winnie Byanyima, verkställande direktör, Oxfam International
Louise Gauffin, generalsekreterare, Oxfam Sverige
Oxfam
Oxfam Sverige är en del av en global rörelse av människor som arbetar tillsammans för att utrota fattigdomen och orättvisor.