Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Exportera vår svenska sexköpslag

"Sverige är ett framgångsrikt exportland. Vi ser nu med glädje på de andra länder som följer Sverige och antar lagar som inspirerats av den svenska."
"Sverige är ett framgångsrikt exportland. Vi ser nu med glädje på de andra länder som följer Sverige och antar lagar som inspirerats av den svenska." Bild: Bild: Evert Elzinga

Dagens ETC

Det är enbart det våldsglorifierande patriarkatet och sexköparna som gynnas av att inte kriminalisera sexköp, skriver Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Jens Nilsson (S).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Senaste tiden har Sveriges sexköpslag varit föremål för diskussion. Detta delvis mot bakgrund av spaningsledaren Simon Häggströms nysläppta bok Skuggans lag – en spanares kamp mot prostitutionen, men också med anledning av fotbolls-EM och den ökade handeln med kvinnor under sådana evenemang. Debatten pågår i hela Europa.

Svenska sexköpslagen trädde i kraft 1999 under den dåvarande socialdemokratiska regeringen, en beställning från S-kongressen 1997. I Europaparlamentet kallas den för ”den nordiska modellen”. Det bedrevs ett gediget politiskt arbete för att kunna få gehör för en ny sexköpslag i Sverige under 90-talet, och nu kämpar vi för att fler av EU:s medlemsstater ska ställa sig bakom en liknande modell.

Som svenska socialdemokratiska Europaparlamentariker tar vi alltid debatten om varför den nordiska modellen är bäst för att minska efterfrågan och bekämpa exploatering av kvinnor. 

På vår sida har vi fakta och den politiska viljan att hjälpa utsatta människor, som inte självmant säljer sin kropp. Våra motståndare visar sig ofta vara oförstående kring vad sexköp faktiskt är – en del av det ständigt pågående våldet mot kvinnor och en hänsynslös exploatering av kvinnokroppen.

Synen på sexköp skiljer sig mycket mellan olika länder, det ser vi i Europaparlamentet. Det är dock samma förtryck som utövas mot kvinnor, oavsett var i världen det äger rum. Precis som med andra former av våld så slutar många konservativa politiker att lyssna när det är mäns våld mot kvinnor som diskuteras, på grund av att de vill bevara den rådande patriarkala strukturen, eller för att de inte förstår den fakta som presenteras.

Deras ovilja återspeglas också i EU:s människohandelsdirektiv. Där fastslås att endast medvetet nyttjande av tjänster från offer av människohandel kan vara ett brott. Den socialdemokratiska gruppen och huvudförhandlaren för direktivet, Anna Hedh, var självfallet emot detta, då det endast är ett system som indirekt skyddar sexköpare från att åtalas och som grundas i en patriarkal kvinnosyn.

Tidigare i år representerade Jens Nilsson S-gruppen på ett event i Wien där den svenska sexköpslagen diskuterades. Deltog gjorde också Rachel Moran, som tidigare var prostituerad i Irland och som nu arbetar för att sprida den nordiska modellen. På eventet i Wien presenterades de normativa och faktiska effekter den svenska sexköpslagen haft på bland annat människohandel. Det står klart att lagstiftningen är en effektiv preventiv åtgärd mot människohandel.

Sverige är ett framgångsrikt exportland. Vi ser nu med glädje på de andra länder som följer Sverige och antar lagar som inspirerats av den svenska. I kampen mot människohandel och mäns våld mot kvinnor är sexköpslagen en nödvändig faktor för att få till en förändring. Det visar utvärderingar, Häggströms berättelser som spaningsledare och Morans redogörelser för de övergrepp som hon utsattes för.

Precis som Moran påpekade under diskussionen, är det enbart det våldsglorifierande patriarkatet och sexköparna som gynnas av att inte kriminalisera sexköp. Vi som kämpar för att den nordiska modellen ska exporteras gör det för att kommande generationer kvinnor inte ska behöva sälja sina kroppar till följd av ett patriarkalt samhälle.