Opinion
Debatt: EU:s avtal med Turkiet - en moralisk kollaps
Dagens ETC
Att föra en politik som leder till att människor som flyr i realiteten förvägras skydd, klingar oerhört dåligt med att samtidigt påstå sig värna om mänskliga rättigheter, skriver Agnes Hammander.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
EU:s avtal med Turkiet - en moralisk kollapsEU tilldelades år 2012 Nobels Fredspris med motiveringen ”för att i över sex decennier bidragit till fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter”. Att EU nu sluter ett avtal med Turkiet, ett land som i många fall kränker mänskliga rättigheter och samtidigt förvägrar människor att ta sig till Europa för att söka asyl, visar tydligt att EU:s vurmande för mänskliga rättigheter är hyckleri. Avtalet kommer bli ett historiskt misslyckande och ge fruktansvärda konsekvenser för människor på flykt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Den 18 mars 2016 kom EU och Turkiet överens om att stoppa den irreguljära migrationen till Europa. Det innebär att man på alla möjliga sätt kommer stoppa människor som försöker ta sig från Turkiet till de grekiska öarna. Alla de som tar sig till Grekland ”olagligt” efter den 20:e mars ska återsändas till Turkiet. Och för varje syrier som återsänds ska en syrier som befinner sig i Turkiet få inträde till ett EU-land. Vi kan redan nu se vilka fruktansvärda konsekvenser avtalet fört med sig. I Grekland blir människor utan information eller tillgång till advokater frihetsberövade och inlåsta i förvar i väntan på att skickas tillbaka till Turkiet. Samtidigt finns uppgifter från bland andra Amnesty International om att flyktingar beskjuts av turkiska gränsvakter vid gränsen till Turkiet. Att föra en politik som leder till att människor som flyr i realiteten förvägras skydd, klingar oerhört dåligt med att samtidigt påstå sig värna om mänskliga rättigheter.
Turkiet, som endast undertecknat flyktingkonventionen med geografiska begränsningar, har nu fått ansvaret av EU att ge flyktingar skydd. Den geografiska begränsningen innebär att Turkiet inte åtagit sig att garantera skydd för människor som flyr från länder utanför Europa. Det här är alltså ett land som EU nu ser som ett ”säkert tredje land”. Principen om ett säkert tredje land handlar om att ett land kan avvisa en asylsökande om man kan hänvisa personen till ett annat land där den kan få en säker prövning av sin asylansökan. Dock är beviljandegraden för människor från Syrien, Irak och Afghanistan som söker asyl i Turkiet endast tre procent. Amnesty anger också att Turkiet tvingat tillbaka tusentals flyktingar till det krigshärjade Syrien. Detta visar att oerhört få människor kommer att få det skydd de enligt Genèvekonventionen har rätt till och att Turkiet agerar i strid med internationell rätt.
Att ingå i ett sådant här avtal är som att säga ”Europa vill inte ha er, hit är ni inte välkomna”. Det sägs ibland att vi inte har resurser nog för att ta emot fler flyktingar. Konstigt nog har vi enorma resurser för att stänga ute människor från Europa. EU ska till en början bidra med tre miljarder euro till Turkiet för att hantera flyktingsituationen. Av dessa ska Sverige bidra med 700 miljoner kronor. Så visst finns det pengar och resurser, det handlar bara om prioriteringar. EU väljer att prioritera bort fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter.
Rätten till asyl är odiskutabel. Det är en mänsklig rättighet att söka asyl och få skydd undan krig och förföljelse. Det enda vi ska och bör göra är att se till så att asylrätten efterlevs. Allt annat vore en moralisk kollaps.