Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Europas högernationalister måste portas från makten

EU-parlamentet i Bryssel.
EU-parlamentet i Bryssel. Bild: Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Dagens ETC

Nej, det är inte odemokratiskt ­att förneka odemokratiska ­partier inflytande. Det att ta ansvar för ett fritt och öppet samhälle, för jämställdhet och kvinnors rättigheter, skriver Abir Al-Sahlani (C).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I dagarna har Europas liberaler samlats i Paris. Vi har tagit fram en plan hur vi – och alla andra grupper i mitten av europeisk politik – kan samverka för att garantera ett fritt och demokratiskt Europa, som kan få EU på rätt köl. Genom att begränsa de antidemokratiska partiernas inflytande kan vi garantera allas lika rätt och värde, en ökad jämställdhet, en mer ambitiös klimat­politik och ett starkt skydd för de demokratiska institutionerna. Värden som de högerpopulisterna krafterna vill rasera.

Varför är det ett problem att populister får makt och inflytande? Att hålla odemokratiska partier borta från makten – är inte det i sig odemokratiskt? Låt oss för tydlig­hetens skulle i klarhet säga: Nej.

Självklart ska alla politiska och demokratiskt valda politiker få sin rättmätiga plats i de olika politiska församlingarna. Men det är långt­ifrån samma sak som att vi passivt ska låta populisterna så splittring i vår kontinent och ges nycklarna till EU:s makt obehindrat.

Politiken som högerpopulisterna driver är en politik som går på tvärs med allt det jag tror på. Om ett fritt och öppet samhälle. Om jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Tittar man på hur Jimmie Åkessons vänner i Europa agerar, då ser man snabbt ett väldigt otäckt mönster. De högerpopulistiska partierna på kontinenten inskränker kvinnors rättigheter, monterar ned rättsstaten och begränsar pressfriheten.

Denna politik kommer jag att ­bekämpa med all kraft jag och ­Centerpartiet har. Vi vill se ett ­Europa och ett Sverige som går framåt. Positiv utveckling kräver starka idéer och reformer. Pandemin visade – och visar fortfarande – att vi behöver ett starkt samarbete, som präglas av ansvar och öppenhet mellan våra länder.

I EU ska du ha friheten att inte utsättas för brott och att kunna leva ditt liv fritt och som du vill. EU ska vara rättvist och tryggt, där mänskliga rättigheter och värnandet av rättsstaten har högsta prioritet, där alla är lika inför lagen.

I Europaparlamentet har höger­nationalisterna Le Pen och Orbán tagit det första steget mot vad som kan bli en högerpopulistisk supergrupp. Om inget görs så innebär det att de kommer få ett ökat inflytande i Europapolitiken. De kan då få ett ­huvudansvar över avgörande förhandlingar, i bland annat migration, och rättsstat. Det kan vi inte låta hända.

Därför är vi i Centerpartiet och vår liberala partigrupp i EU tydliga: Vi kommer aldrig vara en dörrmatta för högernationalistiska krafter. Det finns långt många fler liberala, demokratiska och reformistiska partier i EU som vill se en annan riktning; en mer hoppfull och ansvarsfull riktning. Låt oss gemensamt stärka EU:s demokrati. Låt oss, proeuropeiska partier som skriver under på de grundläggande friheterna om demokratin och de demokratiska rättigheterna, skriva ett gemensamt avtal där vi kan se till att säkra Europa från de som vill rasera kontinenten.

Är Helene Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Tomas Tobé (M) och Sara Skyttedal (KD) med?