Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: EU pressar skatteflyktingar – men Sverige spjärnade emot

Bild: Bild: TT/AP/Kirsty Wigglesworth

Dagens ETC

Nu vill medlemsländer tvinga företag att skatta där de är verksamma. Det finns ett lagförslag. Sverige tyckte annorlunda. Men att skatteflykt ärdestruktivt borde även en ”högerkantrad och socialdemokratiskt ledd regering” inse, skriver vänsterpartisterna Malin Björk, Tony Haddou och Ilona Szatmári Waldau.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nyligen togs ett stort och viktigt steg i kampen mot den globala skatteflykten. I slutet av februari enades en majoritet av EU:s medlemsländer om att gå vidare med ett lagförslag som tvingar de multinationella storföretagen att offentligt redovisa sina vinster och skatter i varje land de verkar i.

Tanken med lagförslaget är att denna transparens ska sätta press på företagen att också betala skatt i proportion med sina vinster. 

Idag lyckas storföretag få ner sin skattesats till mellan en-två procent genom att slussa ut sina beskattningsbara vinster till skatteparadis. Det bekräftas i nya paradisläckor och skandaler som visar på pengaflöden till offshorebolag med syfte att undvika att betala skatt.  

Det är en utveckling vi inte kan acceptera. Därför har Vänsterpartiet varit en drivande kraft för mer öppenhet, skärpta skatteregler och ökad rättvisa i beskattningen. Den pågående pandemin har också sänkt ekonomin till historiskt låga nivåer och när människor förlorar sina arbeten och inkomster och lever i fattigdom är det provocerande att en liten ekonomisk elit på toppen inte gör rätt för sig. 

Det undanhålls 500-600 miljarder dollar varje år i uteblivna skatteintäkter världen över, enligt Internationella valutafonden (IMF). Det är pengar som behövs till välfärden, vården och den nödvändiga klimatomställningen, än hos enskilda konton i skatteparadis. 

En stor anledning att denna stöld från våra gemensamma statskassor kan fortgå handlar om bristen på transparens. Företagen har ingen skyldighet att offentligt visa hur mycket de vinster de gör globalt utan kan gömma undan pengar i skatteparadis. Då och då avslöjar visselblåsare läckor om olika skatteparadis och ofta riskerar de sina jobb. Det är helt orimligt. 

Det här lagförslaget har mötts av stort motstånd från delar av näringslivet, som självklart inte tycker om att deras ljusskygga verksamhet granskas.  

Även den svenska S-MP-regeringen har konsekvent varit emot förslaget. När förslaget i förra veckan antogs var Sverige ett av få länder som fortfarande stretade emot i sällskap med skatteparadisländer som Cypern, Malta och Luxemburg.

Det är en pinsam linje.  

Skatteflykt är inte bra för något land, inte heller för Sverige, vilket även en högerkantrad socialdemokratiskt ledd regering måste inse. 

Det är bara Vänsterpartiet som konsekvent har drivit och stött förslaget i EU-parlamentet och i riksdagen. Därför är det märkligt att MP försöker ta åt sig äran för att förslaget gick igenom.

Att Liberalerna nu också anser att den svenska regeringens hållning är ”skamlig” är hyckleri. Varför har de inte en enda gång röstat mot den svenska linjen i EU-nämnden? 

Nu inleds slutförhandlingarna om lagförslaget mellan EU:s medlemsländer och Europaparlamentet. Förhoppningsvis får vi snart ett viktigt instrument för att stoppa en del av den gigantiska skatteflykten. Men det krävs fler åtgärder för att stoppa skatteflykten. Vänsterpartiet kommer fortsätta kämpa för en rättvis skattepolitik i Sverige, EU-nivå och globalt.

///

Malin Björk (V)

EU-parlamentariker

Tony Haddou (V)

riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson

Ilona Szatmári Waldau (V)

riksdagsledamot och ledamot i EU-nämnden