Opinion
Debatt: EU måste agera som en humanitär stormakt
Dagens ETC
Ursula von der Leyens senfärdiga kommentar om läget i Mellanöstern placerar Europa på avbytarbänken i säkerhetsfrågor. Så förstärker vi inte EU:s roll som humanitär stormakt och som motvikt till Nato på den världspolitiska kartan. Det skriver europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke (MP) när EU:s utrikesminisrar träffas idag för att diskutera spänningarna i Mellanöstern.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Idag åker Sveriges utrikesminister Ann Linde till Bryssel för att träffa EU:s utrikesministrar i syfte att diskutera spänningarna i Mellanöstern. EU-kommissionens ordförande, tyska konservativa Ursula von der Leyen, har beskrivit den nya EU-kommissionen som en geopolitisk kommission, med ambitioner om att bli en storspelare på den världspolitiska kartan.
Den eskalerande konflikten i Mellanöstern, med Iran i epicentrum, kan komma att få förödande konsekvenser. Konflikten hotar stabiliteten i regionen och om Iran tar beslutet att följa USA:s exempel och lämnar kärnenergiavtalet, är situationen i ett globalt säkerhetspolitiskt perspektiv ytterst allvarlig.
Som en konsekvens av pågående konflikter stiger priset på olja på världsmarknaden och i takt med att tonläget skärps väntas även priset på bensin och diesel att öka. Denna dominoeffekt blottar hur vårt oljeberoende riskerar att utnyttjas i ett säkerhetspolitiskt spel. Olja är maktpolitik. Att göra sig beroende av olja är därför säkerhetspolitiskt otaktiskt.
Först efter en lång julledighet gick Ursula von der Leyen ut i ett pressmeddelande och lyfte EU:s ansvar att fördöma det eskalerande våldet och visa exempel på de diplomatiska medel som kan användas i arbetet med att trappa ned konflikten.
Miljöpartisterna i EU arbetar för ett europeiskt samarbete som tar utrikespolitiska frågor på allvar genom att agera kraftfullt. Vi vill att EU ska gå i bräschen i arbetet för bevara fred och säkerhet inom Europa men också utanför unionens gränser.
Ursula von der Leyens senfärdiga kommentar om läget i Mellanöstern skvallrar om den nya kommissionens ambitionsnivå i utrikes- och säkerhetsfrågor. Det är inte acceptabelt att sätta sig på avbytarbänken och se på medan konflikter eskalerar i ett rasande tempo. Så förstärker vi inte EU:s roll som humanitär stormakt på den världspolitiska kartan. Det krävs betydligt mer för att EU i allmänhet och Sverige i synnerhet ska vara relevanta geopolitiska aktörer.
Efter att ambassadörerna från försvarsalliansen Nato träffats i Bryssel meddelade generalsekreterare Jens Stoltenberg att de allierade länderna står bakom USA i konflikten med Iran. Av EU:s samtliga medlemsländer är 22 länder medlemmar i Nato, inklusive Ursula von der Leyens Tyskland. När Europas utrikesministrar idag möts i ett krismöte med anledning av utveckling mellan Iran och USA är frågan om man överhuvudtaget kan enas om en gemensam position som kan gå emot Natos beslut.
Inom militäralliansen Nato anas en splittring i inställningen till USA:s militära agerande. Frågan är hur lång tid det dröjer innan Frankrikes president Emmanuel Macron än en gång riktar kritik mot försvarssamarbetet och mot sina amerikanska “allierade”. Macron gör ingen hemlighet av sin dröm om ett utökat europeisk militärt samarbete. Vi Miljöpartister ser inte detta som en hållbar lösning på de utmaningar världen står inför.
President Trump bedriver en ansvarslös utrikespolitik och kastar bränsle på elden med sin hånflinande cowboyretorik. Sveriges utrikespolitiska mantra, under Ann Linde och hennes företrädare, är att EU är vår viktigaste utrikespolitiska arena. Ann Linde måste fortsätta stå upp för diplomatins och fredens verktyg, även om andra medlemsländer sviktar.