Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ett starkt havsavtal –för våra barns framtid

Bild: Marko Säävälä/TT

Dagens ETC

I veckan pågår FN:s förhandlingarna om ett globalt havsavtal. Den svenska delegationen och klimatminister Romina Pourmokhtari måste driva på, skriver Rebellmammorna, som med anledning av detta utför aktioner i elva städer runt om i Sverige.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Havet är livets vagga. Allt liv på planeten kommer ursprungligen från det stora blå som täcker mer än 70 procent av jordens yta. Det producerar syret till vartannat andetag vi tar och har sedan nittiotalet tagit upp 30 procent av de växthusgas­er vi släppt ut och 90 procent av uppvärmningen från dessa. Globalt är över tre miljarder människor helt beroende av ett levande hav för sin dagliga inkomst och mat på bordet. De flesta av dessa är under 30 år och bor i fattiga länder i det globala Syd. 

Samtidigt är havet är starkt hotat av överfiske, föroreningar, klimat­förändringar och en rad andra mänskliga aktiviteter.

I måndags startade de två veckor långa FN-förhandlingarna om ett globalt havsavtal. Förhandlingarna handlar om att nå konsensus kring förvaltningen av det öppna havet, det vill säga vatten som ligger utanför nationell juris­diktion och har pågått i snart två decennier. 

Aldrig har man varit så nära att komma i mål som nu, och det är sannerligen på tiden. Idag är knappt tre procent av det öppna havet skyddat. Forskare är överens om att minst 30 procent av havet måste skyddas till senast 2030 för att ska ha en chans att återhämta sig så pass att även kommande generationer kan bo på en planet med ett levande hav. 

Vi kan inte stå tysta och bara hoppas på att förhandlingarna ger resultat. Vi vill kunna se våra barn i ögonen och kunna säga att vi gjorde allt vi kunde för att förmå våra politiker att agera för havets framtid. Därför kommer vi under denna vecka genomföra manifestationer runt om i landet. 

Vi höjer våra röster för havet, för kommande generationer och vill passa på att påminna svenska regeringen om stycket i vår grundlag som fastställer att vi ska ta hand om klimat och natur för kommande generationer. 

Som EU:s ordförandeland är det Sverige som för EU:s talan under förhandlingarna. På pappret är ­Sveriges position progressiv men man har varit hopplöst passiva i tidigare förhandlingar. Vi uppmanar den svenska delegationen och minister Romina Pourmokhtari (L) som är på plats i New York:

Använd det momentum som det innebär att vara EU:s ordförandeskap till att driva igenom ett starkt och rättvist globalt havsavtal som kan möjliggöra att minst 30 procent av havet skyddas till 2030.

Kräv att de rika länderna som så länge kolonialiserat fattigare länders fiskevatten och med sina monstertrålare jagat bort lokala fiskare stöttar de fattigare länder ekonomiskt och med tekniken de behöver för att kunna implementera havsavtalet.