ETC Sundsvall
Debatt: För en socialt hållbar framtid
ETC Sundsvall
Social och ekologisk hållbarhet hänger ihop. Ett samhälle som inte är socialthållbart är både dyrt och dåligt för miljön, menar Maria Algotsson (MP).Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.
När vi i Miljöpartiet talar om sociala framtidsinvesteringar så handlar det om att skapa en socialt hållbar framtid. Men allt hänger ihop. Ett socialt hållbart samhälle hänger ihop med ett ekologiskt hållbart samhälle och med ett ekonomiskt hållbart samhälle. Ett samhälle som inte är socialt hållbart är både dyrt och dåligt för miljön. Därför strävar Miljöpartiet efter ett samhälle där alla kan leva ett gott liv i dag, utan att försämra förutsättningarna för kommande generationer. Det liv vi lever i dag ska i stället förbättra för kommande generationer.
För det är ju den kommande generationen som ska bo och leva i Sundsvall och arbeta och generera skattepengar till kommunen. Det är de som ska ta hand om många av oss när vi blir gamla. Det är också de som ska ta hand om våra barn och barnbarn i skola och förskola i framtiden.
Så frågan är vad vi vill ha för människor som tar över efter oss? Vad vill vi ha för människor i arbetslivet? Hur vill vi att den som ska ta hand om oss på ålderns höst ska vara? Hur vill vi att de som tar hand om våra barn och barnbarn ska vara?
Vill vi ha människor som själva inte har fått en bra uppväxt? Vill vi ha människor som mår så dåligt att de endast orkar arbeta en del av sitt vuxna liv. Eller vill vi ha människor som inte orkar arbeta alls?
Miljöpartiet vill att de som tar över samhället efter oss känner att de fått det de behöver, att de känner sig trygga i sig själva och har en tro på sig själva. De ska känna att de vill bidra till samhället och har kraft och lust att orka hela vägen till pensionen. Därför anser Miljöpartiet att en bra social framtidsinvestering är att satsa på förskolan och skolan, samt samverkan och dialog mellan olika grupper som arbetar med barn och unga samt även deras föräldrar.
För genom samarbete, dialog och en känsla av delaktighet hos både skolans personal och våra barn och unga, kan vi ge alla en möjlighet att lyckas. Och för de som inte lyckats ännu, ska det vara möjligt att få nya chanser. Det är ju våra barn och unga som är vår kommande generation och de måste få känna att de prioriteras. Glömmer vi bort dem så blir det svårt att skapa en socialt hållbar framtid.