ETC Stockholm
Debatt: En politik för framtidens arbetsmarknad
ETC Stockholm
Det var bara ett drygt år sedan vi möttes av beskedet att över 800 anställda på Ericsson i Kista får lämna sina jobb. Nu väljer en av de stora arbetsgivarna i Sverige att återigen säga upp ett stort antal anställda. Runt 3 000 personer på Ericsson kommer att varslas och ställas inför utmaningen att finna nya vägar in på arbetsmarknaden.Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.
Även om Stockholm sannolikt inte kommer att drabbas fullt lika hårt denna gång så vet vi en sak. Det som nu händer kommer att hända igen. Det är inte första, och kommer heller inte vara sista gången, som ett stort besked om varsel sätter hela landet i gungning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Samhället utvecklas snabbt och vi lever i en föränderlig och globaliserad värld. Dagens arbetsmarknad är rörlig och ska vi fortsätta vara konkurrenskraftiga i framtiden behöver vi mer och bättre utbildning – det är den enda framkomliga vägen. Vi måste därför bygga utbildningssystem som gör det möjligt att utbilda sig, vidareutbilda sig, ombilda sig och karriärsväxla genom hela livet.
Majoriteten i Stockholms stad har sedan maktskiftet bedrivit en aktiv arbetsmarknadspolitik med fokus på det livslånga lärandet. Vi har satsat över 50 miljoner kronor på vuxenutbildningen, vilket motsvarar studieplats för över 3 000 fler stockholmare. I dag får alla som är behöriga en plats på Komvux, till skillnad från när Alliansen styrde vår stad. Vuxenutbildningen måste i ett modernt samhälle bidra till karriärväxling likväl som den ger personer som saknar grund- eller gymnasieutbildning en andra chans.
Stockholms arbetsmarknad är kunskapsintensiv och växer så det knakar. Vi har en rad bristyrken där arbetsgivarna kommer behöva anställa de kommande åren. Fram till 2020 ökar Stockholmsregionens efterfrågan på arbetskraft med över 200 000 personer. Vi har satsat stort på yrkesutbildningar som leder till jobb. I nästa års budget lägger vi 5 miljoner kronor på att utöka platserna på våra bristyrkesutbildningar.
För människor som vill och kan jobba kommer att behövas. I Stockholm ligger nu arbetslösheten på under sex procent för första gången sedan 2008. Sysselsättningen beräknas till nästan 75 procent av befolkningen i staden, och ungdomsarbetslösheten har gått ner dramatiskt sedan vi tog över. Vi kunde erbjuda 2 000 fler unga stockholmare sommarjobb i stadens regi än våra politiska företrädare. Jag är stolt över att 10 000 av våra unga blev erbjudna en chans till kanske en första rad på cv:t denna sommar.
Men i dag ser inte arbetsmarknaden ut som den har gjort förr. Väldigt få av dagens 18-åringar kommer att få sitt första jobb och stanna där till pensionen. Många kommer både att behöva och vilja ta steget att omutbilda eller vidareutbilda sig någon gång i livet. I Stockholm fokuserar vår arbetsmarknadspolitik därför på det livslånga lärandet, bland annat genom satsningar på Yrkesvux, SFI med yrkesintroduktion och traineeplatser för invandrade akademiker.
Vi vet inte allt om hur framtiden ser ut. Men vi vet att det livslånga lärandet skapar möjligheter genom hela livet. Och Ericsson ska inte bara avskeda utan även anställa runt 1 000 personer de närmaste tre åren, många direkt från universiteten och högskolorna. I Stockholm har vi medlen och viljan att bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik, en politik som ser till att dessa 1000 personer finns till arbetsmarknadens förfogande. Helt enkelt – en politik som rustar människor för en modern och föränderlig arbetsmarknad.