Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: En plats att kalla hemma

Bild: Bild: Gorm Kallestad/TT

Dagens ETC

Vi undrar vad det gör med ett barn som aldrig får uppleva den ro som ryms i ett tryggt hem, skriver debattörer från Rädda barnen och Hyresgästföreningen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi möter två världar i samma land. En på arbetet och bland släkt och vänner där samtalen studsar mellan problemet med jetlag och om man ska välja svenska fjällen eller Alperna på sportlovet och en annan i Rädda Barnens värld där människor inte ens har en fast sängplats för sina barn. Kvinnor som utsatts för dödligt våld i hemmet och därför flyr med sina barn till jourboenden där det i bästa fall finns en sängplats ledig. Sedan får de ”tak över huvudet” på boenden de inte sällan delar med missbrukare, missbrukare som ofta på grund av psykisk ohälsa är hemlösa.

Nu har Göteborgs stad startat Bostad Först för denna grupp vilket är utmärkt men låt det även gälla för barnfamiljer.

Vi läser rapporter och har svårt att få ihop och förstå hur det är möjligt i Sverige, ett land med en historik att vara stolt över och som korats av övriga världen till Utopia.

Idag kan Emil och Ida och deras barn bli hemlösa för det räcker med att du är låginkomsttagare, ensamstående förälder eller nyskild eftersom trösklarna har höjts för att komma in på den reguljära bostadsmarknaden, och prisvärda hyresrätter är en bristvara på en marknad som domineras av bostadsrätter vars prislapp har många nollor.

En konsekvens av fattigdom är att andelen barnfamiljer som har vräkts för skulder under 10 000 kronor har ökat från 40 till 52 procent de senaste tre åren. Regler och krav på årsinkomst som är fyra gånger högre än hyran, skulder hos Kronofogden (oberoende skuldens storlek eller skuldens bakomliggande orsaker), timanställda, visstidsanställda och de med behovsprövat bidrag utestängs.

Vi undrar vad det gör med ett barn som aldrig får uppleva den ro som ryms i ett tryggt hem.

Ovissheten, rädslan och oron över att mamma gråter istället för att trösta. När vuxna inte längre orkar och när man ständigt ska till en ny skolgård för man bytt akutboende för tredje gången samma månad. Psykologer säger i rapport efter rapport att barnen blir håglösa, trötta och skolresultaten blir därefter för de barn som aldrig fick en chans att slå sig till ro och vara barn på riktigt.

Vi inser att efter att ha läst forskningsrapporter, lyssnat på tjänstemän, politiker och civilsamhällets företrädare att det finns lösningar för barn i hemlöshet och att de bland annat stavas hyresrätter med rimlig hyra.

Hemlöshet måste tacklas som ett samhällsproblem, inte enbart som ett individuellt problem. Hemlösa barn och föräldrar behöver effektiva stödprogram, inte bostadssökarkurser som många kommuner erbjuder idag.

Självfallet kan kommunstyrelser, socialtjänsten, allmännyttan och andra privata aktörer på bostadsmarknaden tillsammans lösa hemlöshet för barn om bostaden definieras inom välfärden.

Christina Abrahamsson
Påverkan och kommunikation lokalföreningen Rädda Barnen Göteborg

Stefan Kudryk
Bostadspolitiskt sakkunnig Hyresgästföreningen Västra Sverige