Hoppa till innehållet

Klimatkrisen

Debatt: En levnadsbar framtid för världens alla barn

Den tjugoförsta april i år nådde Sverige så kallade Overshoot Day (Den ekologiska skuldens dag). Rebellmammorna demonstrerade genom att slå en ring runt riksdagen med 4,2 km röda halsdukar.

Den tjugoförsta april i år nådde Sverige så kallade Overshoot Day (Den ekologiska skuldens dag). Rebellmammorna demonstrerade genom att slå en ring runt riksdagen med 4,2 km röda halsdukar.

Bild: Caisa Rasmussen/ TT

Dagens ETC

Att vi vuxna tar ansvar för att lösa klimatkrisen är den enda rimliga målsättningen. Det skulle politikerna förstå om deras horisont var länge än bara en mandatperiod i taget, skriver Rebellmammorna.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Barnkonventionen, som sedan 2020 är svensk lag, ska skydda barns rättigheter. Men klimatkrisen hotar att radera de rättigheter konventionen garanterar. Enligt artikel 3 ska barnets bästa vara avgörande i alla beslut som rör barn, vilket måste omfatta klimatpolitiken. Ändå sker alltför lite.

Barn är särskilt utsatta för klimatförändringar. De är mer sårbara för extremväder, föroreningar och sjukdomar, och kriserna påverkar deras utbildning, hälsa och trygghet. Unicef rapporterar att över 500 miljoner barn lever i områden som redan är hårt drabbade av klimatrelaterade katastrofer. En tredjedel av världens barn lever i områden med brist på vatten. 90 procent andas in giftig luft varje dag.  

Trots detta, och trots klimatavtal som Parisavtalet, är världens ledare långsamma med att agera, vilket strider mot barnkonventionens löfte om barns rätt till liv, hälsa och utveckling.

Sveriges regering har ett ansvar att ta barnens framtid på allvar. Ändå är de svenska klimatmålen otillräckliga för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader, vilket ökar risken för framtida katastrofer. Barnkonventionen förpliktigar oss att se till barns bästa i alla beslut, men detta åsidosätts när klimatfrågan hanteras utifrån kortsiktiga ekonomiska intressen. Politikerna borde ha ett perspektiv på 400 år istället för fyra år. 

Barn och unga har själva tagit täten i klimatkampen. Genom Fridays for future har ungdomar världen över mobiliserats. Här i Sverige har vi bland annat Auroramålet. 

Men ansvaret för att lösa klimatkrisen ligger på oss vuxna. Vi måste agera nu för framtiden tillhör barnen och vi måste se till att de har en framtid att längta efter.

Därför måste vi kräva av politikerna att varje beslut tas med hänsyn till barnkonventionen för barnens och kommande generationers bästa. Sluta subventionera fossila bränslen, till exempel, och börja restaurera haven och skogarna!

Är inte den önskan det all världens politik borde handla om?

Den 20 november är det barnkonventionens dag. Redan den 16 november manifesterar Rebellmammorna i Vällingby i Stockholm, och i ett 15-tal andra platser runt om i Sverige, med sång, tal och röda halsdukar. Mothers Rebellion manifesterar i 30 länder . 

Rebellmammorna vill skapa en levnadsbar framtid för världens alla barn. 

Är inte den önskan det all världens politik borde handla om?

Barnens framtid skapas i vår samtid.

Varför är inte de politiska besluten som säkrar Parisavtalet och barnkonventionen verkställda i ett av världens rikaste länder?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.