Hoppa till innehållet

Rikedom

Debatt: En lånehaj är en lånehaj även om den har hoodie

”I grund och botten är Klarna sms-lån på steroider, framställt som en modern bank”, skriver Peter Sunde Kolmisoppi.

”I grund och botten är Klarna sms-lån på steroider, framställt som en modern bank”, skriver Peter Sunde Kolmisoppi.

Bild: Privat / Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC

Fintech handlar inte om att förbättra världen utan om att göra rika människor rikare, skriver Peter Sunde Kolmisoppi.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

En gång i tiden drev jag en sådan där startup. Ett teknikbolag med en radikal idé; vi skulle göra det lika lätt att dela pengar som annan typ av information. Jag hade även startat ett bolag som skulle digitalisera kvitton och kände att det var så mycket som kunde göras med så enkla medel för att förbättra världen.

Idag kallas den här delen av startupmiljön för Fintech, Finance technology. Sverige har en hel del lysande stjärnor här, störst av alla är såklart Klarna. Inom Fintech är det sällan det sker revolutionerande idéer – med undantag för mina egna såklart – istället handlar det som oftast om att paketera om en fungerande idé och slänga kapital på den för att köpa marknadsandelar.

Betalningsföretaget PayPal gav exempelvis sina första kunder tio dollar när de öppnade ett konto hos dem. Vissa av kryptovalutaväxlarna ger dig betalt för att gå olika “kurser” i kryptovalutor, som egentligen är dold reklam för just den valutan. Fintech handlar inte om att förbättra världen utan om att göra rika människor rikare. Klarnas största delägare är Sequioa Capital som grundades av Don Valentine, mannen som anses stå bakom Silicon Valleys kärlek till riskkapital.

Något jag märkte under de åren jag jobbade inom Fintech var att jag var en udda fågel. Frågor man fick på konferenser och möten var om omsättning, marknadsandelar, vilka riskkapitalister som gett en pengar, hur lång runway man hade innan pengarna var slut. Sällan, ärligt talat aldrig, pratade jag med folk i branschen om de samhällsmässiga nyttor som tekniken man bygger kan åstadkomma. Kanske är det också därför mina projekt inte slog igenom med buller och bång, trots att jag hellre skyller det på mig själv än accepterar att världen är ond och föredrar mer ojämlikhet framför samhällsförbättring.

För skulle man kolla på vad Klarna ger samhället för nytta är det direkt tragiskt. Deras avbetalningstjänst har drivit fler människor till kronofogden än någonsin tidigare skådat. Deras kunder köper dyra skräpsaker de inte behöver på avbetalning till skyhöga kostnader. 

En av medgrundarna till Klarna, Niklas Adelberth, sa det bäst själv

”Den bästa kunden är den som inte betalar direkt utan får en påminnelse och sedan ett inkassobrev.” 

I grund och botten är Klarna sms-lån på steroider, framställt som en modern bank.

Techbolag påpekar gärna att de agerar på en global marknad. Det verkar mest betyda nordamerikansk bolagskultur, ignorans av ens samhällsansvar och arrogans inför vad samhället bidragit med till bolagen. 

Därför är det inte konstigt att Klarna har struntat i den svenska modellen med kollektivavtal. I deras bransch är det snarare en tillgång att vara arroganta inför “gamla” sätt att göra saker på, ironiskt nog trots den enda man faktiskt sysslar med är gammaldags girighet.

En del av lösningen på det här problemet är, förutom det självklara med strejker, att vi faktiskt slutar se upp så mycket till rika personer. Sverige har fler miljardärer per capita än något annat land i världen. De flesta av dem har blivit så rika på grund av den svenska modellen och välfärdssamhället (eller arv därav). 

Det är dags att vi som samhälle strejkar.

Ingen mer positiv uppmärksamhet till folk som blir rika på att fucka upp systemet. 

En lånehaj är en lånehaj även om den är klädd i hoodie.

Ämnen i artikeln