Kommentar
Andreas Gustavsson: En härlig villa – om du har 150 miljoner
Dagens ETC
Den som ska ligga där i evighetspoolen kommer inte att betala ett dugg mer skatt på sina kapitalinkomster än den som gnetat ihop några tusen till fonder. Eller betala högre fastighetsskatt. Rika drar ifrån för att politiken tillåter det.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Andreas Gustavsson
Text
Just nu ligger en villa ute på Hemnet, en ultramodern betongskapelse i Täby utanför Stockholm. Exakt allt ser dyrt ut. Marmor, designmöbler, sportbil utanför, helikopterplatta, egen brygga. I trädgården lockar en upplyst skylt: ”DREAM”. Rika drömmar, som de blir när de filtreras genom en dussinentreprenör som hoppas tjäna storkovan på fastighetsutveckling. Ingen har bott i villan på 904 kvadratmeter. Den är bara byggd för att säljas. Kanske till dig? Har du 150 miljoner kronor? Det är vad mäklaren Sotheby’s tänker sig.
Dagens ETC har sedan vi startade granskat Sveriges förmögna. Inte för att vi är osunt intresserade av dem som individer, men för att de speglar något som är viktigt på riktigt, hur ojämlikheten tilltar – och hur politiken bestämt sig för att inte vända utvecklingen.
Den som köper skrytvillan i Täby kommer inte att betala mer fastighetsskatt än den som äger en liten träkåk i Sandviken, kommenterade Ulla Andersson, vänsterpartisten som gör sina sista månader i riksdagen.
Så är det. Och den som ska ligga där i evighetspoolen kommer inte att betala ett dugg mer skatt – i procent räknat – på sina kapitalinkomster än den som gnetat ihop några tusen till fonder.
Fördelningspolitiken är på inget sätt progressiv.
Det här har vår grävande reporter Eigil Söderin kartlagt under längre tid, trenden, att de rikaste blivit så mycket rikare. 2020 hade de ett fantastiskt år. Börsen! Som en raket sköt den genom molnen.
Dubblad inkomst på ett decennium.
Jämför med dig själv.
Igår avslutades mötet i Davos, där den politiska och ekonomiska eliten samlas för att diskutera kommande utmaningar. Ja, ojämlikhet fanns med, men mer nedtonat än tidigare, nu var buzzfrågan istället klimatet, att marknaderna måste stöpa om sig själva för att undvika reglering.
Det betyder inte att de rikaste är obekymrade vad gäller ojämlikhet, särskilt då konsekvenserna som kan komma därur. När affärstidningen Dagens Industri enkätar sina läsare menar 80 procent att just lag och ordning och brottslighet är den avgörande valfrågan. Det handlar då om psykologi, rädsla, att känna sig utsatt på grund av sina tillgångar. Inte minst efter medial rapportering om rån i förmögna hem, ofta med dyra klockor som byte.
Idag publicerar vi en exposé över vad världens mest förmögna sysslar med. Det är obscent. Det är en gränslös konsumtion som sker samtidigt som de allra flesta i världen försöker behålla fotfästet under pandemin.
Provocerande läsning.
Inte minst om du lägger reportaget intill senaste rapporten från Oxfam, som visar att 99 procent av världens befolkning förlorat ekonomiskt under pandemin, medan 0,0000001 procent – rikaste tio personerna – dubblat sin förmögenhet till 13 000 miljarder kronor.
Andreas Gustavsson
Text