Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: En budget för de sjuka och för de gamla

Dagens ETC

Sedan 1980-talet har inkomstklyftorna ökat i de flestaOECD-länder. I Europa har klyftorna ökat allra mest i Sverige, skriver Nisse Berglund.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sedan 1980-talet har inkomstklyftorna ökat i de flesta OECD-länder. I Europa har klyftorna ökat allra mest i Sverige, enligt en OECD-rapport som kom förra året och som slår fasta att detta har bromsat tillväxten. De bästa åtgärderna mot ojämlikhet är, enligt OECD, satsningar på utbildning och hälsovård. Att begränsa eller vrida tillbaka ojämlikhet kan inte bara göra samhällen mindre orättvisa utan även rikare.
Vilka är det som får det sämre med dagens utveckling? Jo äldre, sjuka, arbetslösa och ensamstående kvinnor med barn.

Så i den nya budgeten måste regeringen alltså satsa på utbildning och hälso- och sjukvård. I budgeten ska självklart föreslås att återförstatliga skolorna och hälso- och sjukvården. Främst de privata skol- och vårdföretagens ständiga strävan efter vinster och övervinster underminerar undervisningen i skolorna genom till exempel alltför stora klasser och dåliga läroplaner utan tydliga mål. I vården syns vinstjaktens effekter i till exempel vakanser, brister i kontinuitet, kunskap och en ytterst ojämlik vård. Framför allt psykiatrisk vård skenar ekonomiskt, samtidigt som vi nästan helt saknar helhetsgrepp hur vi ska stabilisera och förbättra bemötande, metoder och kontinuitet. Den psykiska ohälsan är det största hotet inför framtiden.

Höj alltså skatten för att höja nivån på undervisningen i skolan och för förbättrad hälsa- och sjukvård.

Dessutom bör regeringen förstatliga järnvägarna. Se på Storbritannien. Det Thatcher privatiserade och slog i spillror under främst 80-talet har idag kunnat byggas upp igen genom att British Rail åter fått ett helhetsgrepp på resor, underhåll, försäljning med mera.