Hoppa till innehållet

Budget

Debatt: En bra budgetmotion från S – men det saknas visioner

Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC

Det är en ytterst svår tid att lägga en budget. Sverige befinner sig i en lågkonjunktur nu, och det vill man generellt sett satsa sig ur. Men vi har en så pass hög inflation att det blir i princip omöjligt, skriver SSU.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sverige befinner sig i en svår tid. Svensk inflation toppar listan, samtidigt som tillväxten är lägre än i de flesta jämförbara länder. Det är uppenbart att dagens regering inte klarar av att lösa de problem som Sverige står inför. Deras åtgärder för Sveriges unga håller inte måttet. I svåra tider sparar regeringen in på gratis tandvård för unga och CSN-lån för körkort, samtidigt som de fokuserar stora belopp på att ta bort plastpåseskatten och 1,5 miljarder kronor går till att utvidga Regeringskansliet, samtidigt som andra institutioner dras med sparkrav. 

På torsdagen den 5 oktober presenterade Mikael Damberg Socialdemokraternas budgetmotion. Det är en modigare budgetmotion som visar att Socialdemokraterna inser vad som behöver prioriteras i dessa svåra tider – men den utelämnar också några viktiga åtgärder.

Kanske samtidens allra viktigaste fråga är gängkriminaliteten. Det sprängs och skjuts för mycket i Sverige. Gängkriminaliteten har satt sina spår alltför djupt in i samhället, och nu är vi i ett läge där barn skjuter barn. Detta måste få ett stopp. Det gör vi delvis genom ökade straff och att få de som skjuter bort från gatan. Men ett av alla problem som vi har idag är att för varje person som vi sätter bakom lås och bom står flera personer, ofta yngre, redo att ta över. Det spelar en väldigt liten roll hur många vi sätter bakom lås och bom, så länge vi inte klarar av att stoppa nyrekryteringen. 

Här finns flera bra förslag i Socialdemokraternas budgetmotion. Det är bra att satsningen på 250 miljoner kronor för att bryta nyrekryteringen i utsatta kommuner får stå kvar i Socialdemokraternas budgetmotion. Därutöver är det också bra att pengar ska gå till idrottsrörelsen och deras arbete för att fånga upp unga innan de hamnar i gängkriminalitet. Det är också bra att man för situationen på längre sikt stärker det så kallade likvärdighetsbidraget som gör att skolor med svårare förutsättningar får mera pengar.

Det är en ytterst svår tid att lägga en budget. Sverige befinner sig i en lågkonjunktur nu, och det vill man generellt sett satsa sig ur. Men vi har en så pass hög inflation att det blir i princip omöjligt. Därför ser jag att Mikael Damberg gör en bra prioritering när han trots det svåra budgetläget och det lilla utrymme han har för satsningar, prioriterar välfärden med en fördubbling av satsningen på sjukvård jämfört med regeringens budget, hela sex miljarder kronor. 

Det är en budget som har lagts fram i en svår tid av en kompetent politiker. SSU-förbundet har tidigare krävt Mikael Dambergs avgång vid ett flertal tillfällen då partiet enligt dem inte har föreslagit tillräckligt stora satsningar. Det är inte rimliga krav, framför allt inte när det ekonomiska läget ser ut som det gör. Hittills har man inte heller kommenterat budgeten. Eller kommit med ett eget förslag, utöver att satsningar ska finansieras med underskott och kapitalskatter. 

Istället är det bra att Socialdemokraterna värnar det finanspolitiska ramverket samtidigt som man vågar rucka lite på jobbskatteavdragen och rot-avdraget, även om det är ytterst små förändringar. 

Även om Socialdemokraternas budget har gjort mycket bra prioriteringar och satsningar så saknar den en tydlig och stark vision. Det kanske tydligaste exemplet på det är bankskatten. Det är en skatt man inför efter att bankernas så kallade nettoränta har ökat, vilket gör att banker får stora vinster. Det är en bra skatt ur ett fördelningsperspektiv då den finansierar stora delar av budgeten, men vi har ingen politik för vad man vill göra på sikt. 

En del av anledningen till att räntenettot är så pass högt har att göra med att räntan på insättningskonton inte har följt utvecklingen av räntan på till exempel bolånen. Skatten på bankerna är bra, men det är inget som hushållen kommer att se direkt i vardagsekonomin, utan enbart i längre steg genom en bra välfärd. Däremot så hade högre insatsräntor synts tydligare och mer direkt i privatpersoners ekonomi, då man direkt får mer ränta på insatta pengar. Det är en svårare åtgärd där man behöver arbeta mer långsiktigt, mer visionärt. 

Därutöver är det tråkigt att man inte vågar gå hårdare fram med kapitalskatter nu när partiet inte behöver kompromissa med varken Miljöpartiet eller Centerpartiet. I Sverige betalas en väldigt stor del av skatten från lönen och en betydligt mindre del från kapital såsom aktier eller fastigheter, bara för att nämna två exempel. I budgetmotionen står det att “skatten på kapital bör ses över, särskilt 3-12 reglerna” , men det är ungefär det konkreta förslaget man har. 

För skatter på kapital eller den så kallade egendomsbeskattningen ligger i Sverige på en procent av BNP, att jämföra med 2,3 procent i EU-15. Sverige bör därför  införa arvs- och gåvoskatt, något som inte nämns i budgeten. Förvisso omdiskuterat men en arvs- och gåvoskatt skulle på de största arven skulle på sikt minska klyftorna och kunna användas för välbehövda investeringar inom välfärden. 

Slutligen är det en bra budget som visar att Socialdemokraterna förstår vilken situation Sverige befinner sig i och att vi behöver satsa oss ur vissa kriser. Den visar att Mikael Damberg är en kompetent politiker som förstår vilken situation vi befinner oss i. Man borde däremot gått hårdare fram i kapitalskatterna. Vi är i ett läge där vi behöver fortsatt kunna finansiera välfärden och då behöver vi kunna finansiera det, och sedan när inflationen minskar ska vi kunna satsa oss ut ur klimatkrisen utan att belåna Sverige upp över öronen.