Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ebba Busch borde be om ursäkt för sina fördomar

Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT / Ali Lorestani/TT / Skärmdump från Aftonbladet

Dagens ETC

Inte ens när den exceptionella coronakrisen plågar hela samhället avstår Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch från att försöka plocka populistiska poäng. När hon klagar över bristen på följsamhet hos människorna som bor i Rinkeby, Bergsjön, Rosengård, Vivalla, Ronna, Gottsunda och Tjärna Ängar missar hon helt att här bor många av samhällets vardagshjältar. De kan inte stanna hemma och sköta jobbet på distans, skriver Leila Ali Elmi, riksdagsledamot för MP.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Viruset har lamslagit världen på ett förödande sätt, många har dött och andra oroar sig för sin hälsa, sörjer anhöriga och förlorar inkomster. Under en kris som drabbar miljontals människor förväntas anständiga ledare mana till samling och solidaritet. De förväntas prata till hela folket. Det begriper inte Ebba Busch (KD) som istället väljer att ställa etniska grupper mot varandra genom att lyfta förklaringar och samband som inte finns. Utan respekt för offer och anhöriga killgissar hon sig igenom sin debattartikel som publicerades i Aftonbladet häromdagen. Ebba sätter källa “feeling” på alla sina påståenden. 

Med daterade siffror hävdar hon att svensksomalier är en av landets mest coronadrabbade grupper. Enligt WHO och Folkhälsomyndigheten så är däremot hög ålder i kombination med underliggande obehandlade sjukdomar de mest drabbade grupperna. Det är uppenbart att det kliar i fingrarna på KD-ledaren att få etnifiera pandemin. 

Jag håller med om att myndigheter måste sprida livsnödvändig information på flera språk. Många ideella krafter hjälper nu till och det värmer att se så mycket solidaritet i samhället.   

Vad jag däremot inte tolererar är att Busch hävdar att somalier i större utsträckning får corona för att de är uppfostrade till att inte lita på myndigheter, att analfabetismen är utbredd och att somalierna inte har samma tradition av skriftlig information. Den här typen av spekulationer är ovärdiga en seriös partiledare. Ingen kan i dagsläget säkerställa vilka faktiska omständigheter som låg bakom de enskilda dödsfallen bland svensksomalierna bosatta i Järvaområdet. Men Ebba Busch drar stora växlar på kulturella faktorer och etnicitet, utan att veta någonting om ålder eller underliggande sjuklighet i de specifika fallen. Det är skamligt lågt av henne. 

Bristen på tillit till myndigheter handlar i Ebbas fördomsfulla värld om att somalier är “uppfostrade” till att inte lita på myndigheter. Det är ett ignorant påstående då forskningen visar att låg tillit till myndigheter snarare hänger ihop med ojämlikhet, socioekonomisk marginalisering och upplevelser av diskriminering. Människor som upplever att välfärdsinstitutionerna inte behandlar dem jämlikt litar mindre på myndigheter helt enkelt. Om KD verkligen vill se ett Sverige som håller ihop så måste de ha en fördelningspolitik värd namnet. En politik som stärker samhällsservicen, investerar i välfärden och höjer kvaliteten på bostäder, skolor och vård i socioekonomiskt utsatta områden. Det saknar KD och det blir knappast bättre när de väljer M och SD som sina närmaste allierade. 

Busch beklagar sig mellan raderna över bristen på följsamhet hos människorna som bor i Rinkeby, Bergsjön, Rosengård, Vivalla, Ronna, Gottsunda och Tjärna Ängar. Hon missar helt att här bor många av samhällets vardagshjältar som inte kan stanna hemma och sköta jobbet på distans. Människor som inte har något sommarhus där de kan isolera sig, som sliter inom sjukvården, tar hand om våra äldre och svaga, som ser till att kollektivtrafiken rullar och vilka städar lokalerna på andras arbetsplatser. Det finns inte i Ebbas föreställningsvärld att de tvingas utsätta sig för risker på ett annat sätt än akademiker som kan isolera sig. 

I svåra tider förväntar man sig se en ledares bästa sidor, men istället för att visa solidaritet väljer Ebba Busch att skriva en fördomsfull debattartikel. Det är en sorgligt låg nivå. Hon får gärna tala klarspråk, och göra det genom att be om ursäkt för sina fördomar.