Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ducka inte, Shekarabi – något är riktigt galet på Försäkringskassan

Ida Gabrielsson (V), Ardalan Shekarabi (S).
Ida Gabrielsson (V), Ardalan Shekarabi (S). Bild: Bild: Riksdagen / Marko Säävälä/TT

Dagens ETC

Kommer regeringen att se till att en utomstående genomlysning av Försäkringskassan genomförs så att myndigheten agerar för att människor med rätt till ersättning vid sjukdom också får det? Det frågar sig Ida Gabrielsson (V) i ett öppet brev till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Hej Ardalan! Jag känner att jag måste skriva till dig för jag är mycket bekymrad över Försäkringskassans som verkar leva sitt eget liv. Regeringen tycks ha tappat kontrollen över en myndighet som ska finnas till hands vid sjukdom.

Det är en katastrof för såväl drabbade som samhället i stort. Sverige har under lång tid haft en icke fungerande sjukförsäkring. Oavsett regering. Sjukförsäkringen har nu utretts och det är uppenbart att omfattande lagändringar behövs. De flesta instanser säger sig positiva till en förbättring, ja utom den lilla elefanten i rummet som jag försöker ta upp här, Försäkringskassan själva då, som tycker det är bra som det är.

Jag är glad över att du, Ardalan, säger att Socialdemokraterna är beredda att göra flera nödvändiga lagändringar och att det enda som saknas är att era nya samarbetspartier C och L också inser det. Det ska vi nog kunna ordna känner jag.

Men det är inte hur det går med detta jag vill fråga dig om den här gången. Jag vill istället att vi fokuserar på Försäkringskassan och regeringens myndighetsstyrning, om du fattar? Jag hoppas det. Flera forskare menar nu att det som hänt under åren med sjukförsäkringen och Försäkringskassans agerande är en rättsskandal. Ett brett forskningsfält med hela 17 forskare lyfter i en gemensam artikel på DN debatt problemen med Försäkringskassan och regeringens styrning. De menar att lagstiftarens ambitioner inte efterlevs.

När S-MP-regeringen 2015 införde siffersatta mål om antalet sjukdagar i snitt per år förändrades Försäkringskassans arbetssätt. Det här vet du redan, Ardalan, trots att du inte var socialförsäkringsminister då. Jag vill ändå gå igenom det så att vi kan få hela bilden. Försäkringskassan började utveckla metoder för att, utan lagstöd, avslå ansökningar från människor som uppenbarligen är för sjuka för att arbeta.

De siffersatta målen är nu borttagna, jättetack för det! Men det står klart att arbetsmetoderna finns kvar. För istället för att utförsäkringarna minskade 2018 fortsatte dom öka. Andelen som utförsäkras vid dag 180 har fyrdubblats sedan 2015.

Det är uppenbart att regeringens styrning helt satts ur spel. Ingen annan förklaring finns. Nyligen kom den färskaste statistiken som visar att andelen avslag vid dag 180 har ökat från 29 till 40 procent mellan 2019 och 2020. Det står svart på vitt. Under detta år har ingen lagändring skett, ingen del av regleringsbrevet eller annan offentlig regeringsstyrning understödjer ett sådant agerande. När Försäkringskassan förklarar bakgrunden framgår det att de infört så kallade kvalitetskontroller vilka har inneburit att många fler fått avslag. Kvalitetskontroller? Man baxnar, det kan du väl hålla med om?

Vi kan inte ducka längre. Det står helt klart att det inte räcker med att sparka en generaldirektör. Det har ni ju redan testat en gång. Skulle detta vara tillräckligt hade fler fått sjukpenning i år. Mot bakgrund av detta föreslog jag som du vet en utomstående genomlysning av myndigheten.

Försäkringskassan kan inte hålla på och utreda sig själva. Det är inte rimligt. För en myndighet med redan skamfilat rykte behöver vi göra allt för att förtroendet ska återupprättas. Eftersom regeringen inte själva agerat tänkte jag att Vänsterpartiet kunde hjälpa till. Ibland hinner man inte allt. Sagt och gjort.

Jag föreslog i socialförsäkringsutskottet att mot bakgrund av det som nu framkommit tillsätts en utredning som ser över detta. Jag hoppades att det skulle ses som ett balanserat förslag som en majoritet kunde sluta upp kring. Döm om min förvåning när de andra partierna, så också dina partikamrater, avslog detta och hänvisade till att saken kan vänta. Jag känner bara i hela kroppen att det faktiskt inte kan vänta, känner inte du så?

Efter mötet när jag öppnar min mejl ser jag att Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) i en ny rapport kritiserar Försäkringskassans handläggning av aktivitetsersättningen och regeringens styrning av myndigheten. I sammanfattning av rapporten läser jag:

”ISF värderar inte om förändringarna av handläggningen har varit nödvändiga eller rimliga. Men det är problematiskt att andelen avslag och beviljanden kan pendla kraftigt utan att vare sig lagstiftning eller rättspraxis har ändrats, inte minst ur ett rättssäkerhetsperspektiv. Det är svårt för en person som tidigare har fått bifall eller avslag på en ansökan att förutse och förstå att hen en kort tid senare kan få det motsatta beslutet.”

Systemet leder idag till enorma tragedier för människor. Sjukdom kan drabba oss alla. Nu måste politiken ta ansvar. Vi får lägga partipolitiken åt sidan. Vi kan inte vänta längre. Myndigheterna ska vara till för oss medborgare.

Så min fråga till dig, Ardalan, som jag hoppas att du kan svara på innan julledigheten, är: Kommer regeringen att se till att en utomstående genomlysning av Försäkringskassan genomförs så att myndigheten agerar för att människor med rätt till ersättning vid sjukdom också får det?

För det är väl ändå det vi vill, både du och jag?

Tack på förhand.