Opinion
Debatt: Dubbla budskap om vapenexporten
Dagens ETC
Efter tre års krig i ett redan mycket fattigt land befinner sig nu Jemen i en djup humanitär kris. Samtidigt som utrikesminister Margot Wallström varit tydlig med att det inte finns någon militär lösning på konflikten fortsätter Sverige exportera vapen till både Förenade Arabemiraten och Saudiarabien – länder som aktivt deltar i kriget.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Så sent som 2016 beviljades tillstånd för vapenexport till bland annat Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten. Flera av regionens mest auktoritära regimer har varit några av de absolut största köparna av svensk krigsmateriel.
Igår, den 28 februari, var det debatt om svensk vapenexport i riksdagen. Regeringen talar vackert om fred och demokrati, men när det kommer till kritan är man inte beredda att lägga fram några förslag som verkligen skulle göra skillnad. Vänsterpartiet vill se ett ovillkorligt stopp för vapenexport till diktaturer och länder som begår övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.
Vänsterpartiet har kraftigt motsatt sig exporten till Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten. Sverige ska inte bidra till att varken diktaturer, krigförande stater eller länder som begår grova och omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna ska kunna stärka sina militära muskler.
I december förra året tog norska utrikesdepartementet ett beslut om stopp för vapenexport till Förenade Arabemiraten och inte heller export till Saudiarabien är tillåtet. Nu förväntar vi oss att Sverige ska göra det samma.
Vi är också mycket kritiska till regeringens aktiva försök att sälja vapen till tveksamma stater som Filippinerna och Colombia där ytterligare vapen är det sista som behövs. Regeringens agerande väcker tvivel om ambitionerna att alls förhindra vapenexport till den här sortens regimer.
Det är uppenbart att den nuvarande lagstiftningen inte är tillräcklig och Vänsterpartiet har länge drivit på för ett förändrat regelverk.
Tyvärr har regeringen valt att lägga fram ett otillräckligt förslag som bara marginellt försvårar vapenexport till tveksamma stater. Det duger inte. Vänsterpartiets bestämda uppfattning är att en sådan export inte ska vara möjlig. Demokrati och mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara. Därför kräver vi ett verkligt demokratikriterium i lagstiftningen.
Vänsterpartiet anser att Sverige ska vara ett land som står upp för demokrati och människovärde och ska arbeta aktivt för fred och nedrustning. Utrikesminister Margot Wallströms kritik gentemot Saudiarabien, erkännandet av Palestina och inrättandet av en nedrustningsambassadör är välkomna exempel på hur Sverige kan gå före och göra skillnad.
Men för att med trovärdighet kunna vara en röst för mänskliga rättigheter, hållbar utveckling, nedrustning, fred och jämställdhet krävs att Sverige slutar beväpna auktoritära regimer, länder som befinner sig i krig och stater som begår grova och omfattande brott mot civilbefolkningen.
I frågan om svensk vapenexport visar regeringen istället dubbla budskap. Allt för ofta har vapenindustrins intressen kommit i första hand. För en regering som säger sig värna internationell solidaritet och en feministisk utrikespolitik borde man kunna förvänta sig mer.