Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Detta var kortet Erdogan behövde

Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC

Jag har följt Sveriges utrikespolitik från tiden Olof Palme till våra dagar. Efter vad vi har bevittnat de senaste dagarna finns det anledning att bli mycket orolig för framtiden, skriver dagens debattör.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

På en direkt fråga från journalisterna svarade Erdogan att Sverige och Finland har accepterats bara som medlemskandidater i Nato och att nu är det upp till dem att leva upp till villkoren i överenskommelsen innan de kan bli fullvärdiga medlemmar. Hans budskap var kristall­klart och avslöjar vilket övertag han har fått efter den skandalösa överenskommelsen. Nu är det han som har sista ordet att bedöma om Sverige och Finland sköter sig och gör sina hemläxor. Annars kan de straffas med Turkiets vetorätt.

Vi som dagligen har följt Erdogan under de senaste 20 åren har märkt skillnad i hans röst. Han lät mer självsäker och förödmjukande mot Sverige och Finland. Han ville uppfattas som en stor ”ledare” som har läxat upp dessa länder för deras stöd till terrorister.

Annars betraktades han hemma som en förlorare på grund av att hans enmansstyre har misslyckats totalt och ekonomin körts i botten. Under de senaste två åren har han haft enorma problem att stoppa flykten från sin väljarkår. Hans popularitet har sjunkit rejält och hans självförtroende försvagats. Han har haft väldiga svårigheter att övertyga sina anhängare inför det kommande presidentvalet.

Sverige och Finlands medlemsansökan till Nato kom som en räddning från himlen. En livrem som Erdogan kommer att utnyttja ända till presidentvalet i juni 2023. Valet kan dock tidigareläggas om han får bättre prognos i opinionsmätningarna. Avtalet med Sverige och Finland är med andra ord hans starka kort som han kommer att använda till sin fördel inför presidentvalet. Han kunde inte ha fått en bättre chans än denna.

För Sverige och den svenska utrikespolitiken kommer detta ha allvarliga konsekvenser. Frågan kommer att dominera det svenska valet i september. Starka kritiska röster inom Socialdemokraterna och opinionen kan komma bli avgörande för valutgången. Den politiska debatten kommer präglas av Erdogans nya krav och hur pass de löftena levs upp av Sverige. En svår balansgång som kan skada Sveriges anseende internationellt.

Jag har följt Sveriges utrikespolitik från tiden Olof Palme till våra dagar. Efter vad vi har bevittnat de senaste dagarna finns det anledning att bli mycket orolig för framtiden. Sverige är en av de mest respekterade demokratierna i världen. Detta är vårt lands varumärke som vi måste värna om. Sverige är också ett land som står upp för de förtryckta folken i världen. Dessa egenskaper har gett Sverige ett anseende som vi kan vara stolta över.

Sverige borde ha varit bättre förberedda innan man satte sig vid bordet med Erdogans stab. Det var ingen hemlighet att Erdogan skulle vilja utnyttja läget till sin fördel. Det var inte heller svårt att beräkna vilken taktik han skulle använda. Han gjorde precis detta, började anklaga Sverige och Finland för dess stöd till terrorismen. Det var nonsens! Som om varken Sverige eller Finland, med sina underrättelsetjänster och statserfarenheter, skulle ha information om vad som försiggår i sina egna länder. Efter de grundlösa anklagelserna började Sverige och Finland gå i försvarsläge. Det var vad Erdogan förutspådde. Han attackerade mer och mer för att få övertaget i debatten. Det borde vara tvärtom, Sverige och Finland borde i stället påminna om Erdogans övergrepp av mänskliga rättigheter, dess stöd till jihadiska terrorister, dess krigsföring mot kurder i Syrien.

Det skulle vara intressant att höra vad Erdogan hade för svar. När Sverige inte ställde dessa frågor som annars fanns i de utrikespolitiska riktlinjerna så kunde Erdogan agera respektlöst och förödmjukande. Sverige förtjänar inte förnedring av en regim som dagligen kränker mänskliga rättigheter i Turkiet.

Överenskommelsen i Madrid innehåller allvarliga brister i diplomatiskt hänseende. Det är ett ensidigt dokument som har förberetts noga i Ankara och som tyvärr har accepterats villkorslöst och naivt av Sverige och Finland. Vissa punkter strider mot Sveriges grundlag där organisations-, mötes- och yttrandefrihet garanteras. Det är skandalöst förnedrande för Sverige. Hur kan en diktatorisk regim behandla ett demokratiskt land som Sverige på detta sätt?

Sverige bör se över avtalet med Turkiet eftersom det inte ger garantier för Sveriges Natomedlemskap. Tvärtom kommer denna process förhalas av Erdogan så länge han sitter som president i Turkiet. ­Sverige måste riva det verknings­lösa avtalet med Turkiet och återgå till sitt vanliga jag.