Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Det räcker inte att varna för plastkassar

Bild: Bild: Nesvold, Jon Olav, TT

Dagens ETC

Sverige borde bygga vidare på framgångarna med pantsystemet och införa ett liknande för plastbärkassar. Det skulle ge en bättre förståelse för ett högre pris och främja ett återvinningstänkande.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Plastbärkassar som hamnar i naturen har länge varit ett miljöproblem, inte minst för ekologin i våra världshav. Trots nuvarande ansträngningar för att begränsa anvädningen av plastbärkassar, använder vi i Sverige cirka 1,4 miljarder plastbärkassar varje år. 

Den 17 november beslutade regeringen om en ny förordning av plastbärkassar vilket innebär att den som i en yrkesmässig verksamhet tillhandahåller plastbärkassar till konsumenter måste informera om: 

1. Plastbärkassarnas miljöpåverkan och fördelarna med en minskad förbrukning av dessa.


2. Fördelar med andra alternativ och åtgärder för minskad förbrukning.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Ambitionen är visserligen lovvärd. Men tyvärr är det svårt att se hur enbart informationsinsatser skulle lösa grundproblemet. Den stora faran ligger nämligen inte endast i antalet plastbärkassar som förbrukas – utan även den stora mängd som slutar sina dagar i naturen.

Även vid en halverad förbrukning är det svårt att se hur enbart informationsinsatser löser problemet med plastbärkassar i naturen.

Låt oss istället fokusera på hur vi ökar andelen plastbärkassar som faktiskt återvinns, genom att förändra vårt beteende och vår relation till plastbärkassarna. En liknande lösning existerar redan. För att hitta den behöver vi bara gå till utgången i närmaste matvarubutik. 

Våra pantautomater är en utmärkt förebild som både illustrerar en lyckad omställning och Sverige som föregångsland. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Varje år pantar vi svenskar 1,7 miljarder burkar och Pet-flaskor – eller närmare 90 procent av alla burkar och Pet-flaskor som säljs. 

Så varför inte göra samma sak med plastbärkassar?

Med ett sådant initiativ skulle vi för första gången ge plastbärkassar ett verkligt värde för konsumenter och ett incitament till att inte låta de hamna i naturen. Ett pantsystem för plastbärkassar har en dubbel effekt. Det innebär att konsumenten tänker till en gång extra innan påsen köps, men framför allt minskar det risken för att påsen ska hamna på villovägar. Med detta kan vi ta ett stort steg in i en cirkulär ekonomi där vi hushållar med våra resurser på jorden.

Låt oss lära av den svenska pantmodellen och ge plastbärkassarna ett verkligt värde. Det tjänar alla på – inte minst naturen och kommande generationer.