ETC Sundsvall
Debatt: Det offentliga ska vara föredöme i jämställdhetsarbetet
ETC Sundsvall
Efter en motion från Socialdemokraterna beslutade kommunstyrelsen att ställa sig bakom CEMR:s deklaration för jämställdhet. Kommunfullmäktige väntas göra detsamma på sitt möte på måndag den 26 september. Detta är en viktig signal om betydelsen av jämställda organisationer, skriver Lisa Lööf, Socialdemokraterna i Sundsvall.Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.
Jämställdhet är en grundläggande rättighet. Alla människor ska behandlas lika oavsett kön och ingen ska missgynnas i samhället på grund av det. Sverige har kommit långt i jämställdhetsarbetet men ännu är det långt kvar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kvinnor tjänar mindre för samma utförda arbete, kvinnor tar i större utsträckning hand om det obetalda hemarbetet, kvinnor tar ut mer föräldraledighet och vab och kvinnor går i större utsträckning ner i arbetstid under småbarnsåren.
Listan på företeelser som missgynnar kvinnor och premierar män kan göras oändligt lång. För att bryta dessa normer och strukturer krävs ett gediget jämställdhetsarbete. I detta arbete kan och bör kommunen gå i bräschen.
Sundsvall ligger långt fram i jämställdhetsarbetet i förhållande till många andra kommuner, men man kan alltid bli bättre. Det är därför vi i den socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen valt att driva ett undertecknande av CEMR:s deklaration för jämställdhet.
Den europeiska deklarationen om jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå är framtagen av CEMR (Council of European Municipalities and Regions). Deklarationen riktar sig till Europas kommuner, landsting och regioner, som genom att underteckna förbinder sig till att ta aktiv ställning för jämställdhet i praktiken.
SKL och flera andra svenska kommuner, bland andra Umeå, Timrå och Gävle, har redan undertecknat deklarationen. Vid undertecknandet binder sig kommunerna till att formulera en handlingsplan för jämställdhet där prioriteringar, åtgärder och resurser anges.
Avsikten är att se till att diskrimineringslagstiftningen efterlevs och att principer reglerade i internationella avtal omsätts i praktik på lokal och regional nivå. Genom att underteckna denna deklaration tar vi ett helhetsgrepp för att arbeta mer långsiktigt och strategiskt med jämställdhetsfrågor.
Deklarationen omfattar hela kommunorganisationen, från det politiska beslutsfattandet till arbetsgivarfrågor och servicen till medborgarna. Genom en kommunövergripande strategi kommer kommunens jämställdhetsarbete kunna genomsyra all vår verksamhet. För att uppnå ett jämställt samhälle i stort är det viktigt att det offentliga föregår med gott exempel. Förhoppningsvis leder undertecknandet av den här deklarationen till att jämställdhetsfrågor prioriteras i större utsträckning än i dag och blir en mer naturlig del av det dagliga arbetet i kommunen.
Vägen till ett jämställt samhälle är lång och det krävs att alla drar sitt strå till stacken. Att förändra strukturer är ett långsiktigt arbete och vi måste alla ifrågasätta normer och vårt eget beteende för att uppnå förändring. En kommunal handlingsplan är förhoppningsvis en liten pusselbit i kampen för jämställdhet som underlättar för oss alla att arbeta med jämställdhet dagligen.