Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Det måste bli självklart för unga att få påverka

Ellinor Gånvall och Rosa Sengonzi
Ellinor Gånvall och Rosa Sengonzi

Dagens ETC

Ungas rätt till inflytande betonas i flera lagar och bestämmelser. Vårt samhälle ligger i en god riktning mot att skapa förutsättningar för unga att komma till tals, men unga tilldelas däremot inte den makt som utlovas. Därför krävs det konkreta åtgärder, skriver Ellinor Gånvall och Rosa Sengonzi på Sveriges ungdomsråd.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I dagens samhälle är det ofta skolan som styr om en elev kan vara politiskt aktiv. Vilket kan ses som bra eftersom de börjar lära ut om politikens värde redan i mellanstadiet. Trots detta är det mycket svårt för unga att få ledigt för politiskt engagemang. Det finns ett flertal lagar som stärker vuxnas rättighet att vara politiskt aktiva under arbetstid. Unga har inte ens en motsvarande lag för studenter. De måste ansöka om ledighet för att få en chans att åka och beslutet om det beviljas har ofta grund i ens studieresultat. Sverige är inte ett demokratiskt land ifall de elever som inte är högpresterande lämnas utanför portarna till de politiska rummen.

Många lärare är emot idén att ge elever beviljad ledighet för politiska aktiviteter, eftersom det anses vara en ursäkt för att slippa skolan. De glömmer dock ofta att reflektera kring värdet bakom de politiska sammanhangen. Det är viktigt att skolan uppmuntrar ungas initiativ.

Ingen elev ska nekas tillgång till politiska sammanhang, ungas nyfikenhet på demokratiska arbetsformer är trots allt vad som ger elever chansen att faktiskt uppleva riktig politik utöver skolböckernas innehåll.

Skolan har dock inte monopol på att göra det svårare för unga att påverka, i 31 procent av Sveriges kommuner går det inte att lämna in medborgarförslag. Det påverkar i och för sig inte bara unga, men inverkan för vuxna är inte lika påtaglig då de har fler tillvägagångssätt för att framföra sina åsikter. För unga blir det däremot svårare, det tar i princip bort deras möjlighet att presentera sina idéer. 

När unga måste lägga ner lika mycket tid, om inte mer, på att skapa en möjlighet att framföra sina åsikter, än tiden som används till att utveckla och framföra den är det begripligt att mycket försvinner undervägs.  Det krävs mer än att politiker och makthavare ber om ungas åsikter. De måste även skapa pålitliga strategier för unga att använda sig av.

Vi uppmanar därför alla politiker och makthavare att skapa konkreta och pålitliga strategier och tillvägagångsätt som gör att unga får sina utlovade rättigheter för demokratiskt engagemang och därmed säkerställer att alla unga har möjlighet att höras. För ungdomar vill påverka i samma frågor och på samma sätt som vuxna. Ungas villkor att påverka måste därför bli en självklarhet.

Ellinor Gånvall, styrelseledamot Sveriges ungdomsråd

Roza Sengonzi, styrelseledamot Sveriges ungdomsråd

Sveriges ungdomsråd är en intresse och samarbetsorganisation för ungdomsråd som arbetar med att stärka ungas inflytande.