Opinion
Debatt: Det måste bli enklare att få en studentbostad
Dagens ETC
Bostadskrisen och krångliga kösystem försämrar förutsättningarna till studier och ger inte alla lika möjlighet att kunna studera, skriver Caroline Sundberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS).Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Är den ljusnande framtid vår? Ja, om alla studenter erbjuds ett tryggt boende inom en månad och studentbostäder förmedlas genom transparenta köer. Men så är inte fallet idag. Det sker en snedrekrytering till landets utbildningar. Bostadskrisen och krångliga kösystem försämrar förutsättningarna till studier och ger inte alla lika möjlighet att kunna studera.
Bostadsmarknaden är rörig och det kan vara svårt att som ny student veta vilka bostadsbolag som finns på en ort och vilka som erbjuder studentbostäder. Sveriges förenade studentkårer (SFS) anser att bostadsköer är det mest transparenta sättet att förmedla bostäder. Det finns alltför många exempel på fastighetsvärdar som saknar kösystem och aktivt väljer bort vissa grupper av studenter som hyresgäster. Runt om i Sverige kommer även avslöjanden om att bostadsbolag valt bort att hyra ut bostäder till människor bland annat på grund av deras etniska bakgrund eller tro. Bristen på öppenhet och insyn vid förmedlingen av bostäder ökar risken för diskriminering. Därför är det viktigt att alla studenter behandlas likvärdigt i bostadsköerna. Vi är dock öppna för att särskilda regler kan få förekomma för studenter med barn eftersom de ofta befinner sig i en särskilt utsatt position.
Det vanligaste alternativet till köer är att använda först-till-kvarn. Detta förfarande är visserligen inte orättvist, men det kräver att studenterna lägger ner mycket tid på att bevaka utbudet. Dessutom blir det svårt eller omöjligt att förutsäga hur lång tid det tar att hinna före andra sökande och bli erbjuden en bostad. Ett enat kösystem är mer förutsägbart.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I alla städer som ingår i vår bostadsrapport för 2016 använder de största bostadsbolagen antingen köer eller först-till-kvarn. Det är dock inte ovanligt att mindre aktörer använder sig av ett system där studenter skickar in intresseanmälningar som bolaget sedan kan välja fritt emellan.
Vi vill att förmedlingen ska vara enkel och överskådlig. Studenter ska inte behöva ställa sig i flera olika köer. Eftersom många studenter vill bo kvar på sin studieort när de pluggat klart innebär det att den kö som gäller för studentbostäder även bör gälla för vanliga hyresrätter. Enligt vår rapport är det bara Falun och Linköping som lyckas leva upp till båda kriterierna.
Genom en gemensam kö med tydliga regler går det att se vad som krävs för att få en bostad. Därför vill vi att det ska finnas en gemensam bostadskö i varje kommun eller geografisk region, men att kön fortfarande tillåter förekomsten av olika typer av kontraktsformer med särskilda regler. En gemensam kö har också till fördel att kommunerna kan få en överblick över efterfrågan på bostäder. För vid det här laget är det inte bara viljan som krävs. Vi vill se handlingskraft och kunnighet från alla parter.