Jämställdhet
Debatt: Det här har vi lärt oss av att chatta med killar
Anna Lindqvist och Micaëla Gripenberg menar att killar, precis som alla andra grupper i samhället, behöver trygga sammanhang där de blir tagna på allvar och lyssnade på.
Dagens ETC
I år fyller Killar.se, en digital plattform där killar kan få och ge stöd, 15 år. Och det är tydligare än någonsin att killar verkligen behöver sammanhang där de blir tagna på allvar och lyssnade på.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Organisationen Män startade chatten år 2009 eftersom antalet killar som sökte stöd hos verksamheter för barn och unga var märkbart lägre än antalet tjejer och andra. Det fanns därför ett behov av att starta en stödverksamhet med fokus på att nå killar specifikt. Vi vet att killar söker mindre stöd, skadar sig själva och andra. Det vill Killar.se och organisationen Män bidra till att förändra och förebygga.
Under dessa år har vi sett hur viktigt det är att skapa utrymmen där killar kan utveckla och nyansera sitt känsloliv. Men trots detta fortsätter samhället att svika många av de unga killar som behöver stödet allra mest.
I dagens debatt om kriminalitet och våld är killar ofta reducerade till statistik och problem. Rasism och avhumanisering gör att vissa grupper, särskilt killar med annan bakgrund än svensk, inte ens får ses som barn – trots att barnkonventionen slår fast att alla under 18 år är just det.
Barnkonventionen, som är lag i Sverige, innehåller fyra grundprinciper som ska vara vägledande i all politik och praktik som rör barn: barnens bästa ska alltid sättas i första rummet; alla barn har samma rättigheter och värde; barn har rätt att överleva och utvecklas och de har rätt att uttrycka sina åsikter. Men trots detta sitter barn i häkten tillsammans med vuxna, och samtalen präglas av krav på hårdare straff snarare än på lösningar som adresserar roten till problemen.
Vi kan inte straffa bort våld. Hårdare tag må låta handlingskraftigt, men det är en kortsiktig strategi som riskerar att cementera destruktiva mönster och öka avståndet mellan samhället och de unga som redan är på glid. Våld föder våld – och detta gäller såväl i hemmet som i samhällets institutioner. Den politik Tidöpartierna för idag står i stark kontrast till barnkonventionen och strider framförallt mot artikel 3 – barnens bästa ska alltid sättas i första rummet.
Vad unga killar behöver är något annat. De behöver verktyg för att uttrycka och hantera sina känslor, utrymmen för att prata om sin verklighet, och stöd för att bryta de destruktiva normer som säger att manlighet handlar om att vara stark och kontrollerad. Killar behöver precis som alla andra grupper i samhället sammanhang där de blir tagna på allvar och lyssnade på.
Här fyller Killar.se och organisationen Män en avgörande roll. Genom att erbjuda trygga forum där killar kan stötta och hjälpa varandra och bli lyssnade på, skapar vi förutsättningar för en framtid där killar inte ser våld som lösningen på sina problem.
Killar vill prata, de vill ha stöd, och de vill förändras.
Men det krävs mer än så. Det är vuxnas ansvar – som föräldrar, lärare, politiker och medmänniskor – att se till att barn får vara barn, oavsett bakgrund. Att vi slutar avhumanisera vissa grupper och i stället investerar i deras framtid. När vi gör det stärker vi inte bara individen, utan hela samhället.
15 år med Killar.se visar att det finns hopp. Killar vill prata, de vill ha stöd, och de vill förändras. Frågan är om vi vuxna är beredda att ge dem den möjligheten.
Låt oss sluta tala om hårdare tag. Låt oss i stället skapa ett samhälle där varje barn, oavsett kön, bakgrund eller erfarenheter, får känna sig tryggt, värdefullt och lyssnat på. Sverige har antagit Barnkonventionen och det är barnens bästa som måste vara vägledande i allt vi gör. Det är inte bara deras rättighet – det är vårt ansvar som samhälle och som vuxna.
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.