Opinion
Debatt: Det här bör Anders Ygeman driva ikväll
Dagens ETC
Ikväll ska Sveriges migrationsminister Anders Ygeman delta i ytterligare ett möte med sina europeiska motsvarigheter. Människor som flyr från Ukraina måste erbjudas ett särskilt tillfälligt skydd inom EU med rätt till bostad, skolgång, sjukvård och arbete, men mer behövs och långsiktighet krävs, skriver Alice Bah Kuhnke (MP), Maria Ferm (MP) & Rasmus Ling (MP).
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I skrivande stund har över en miljon människor flytt Ukraina. Siffran stiger för varje minut. De har välkomnats av länderna vid EU:s yttre gräns av en solidaritet vi saknat i Europa de senaste åren och som vi är många som gläds över att återse. En relativt liten andel av de som kommit till EU har sökt asyl, då ukrainare sedan tidigare har rätt att vistas i EU i tre månader. Många har dessutom familj och vänner i något av EU:s 27 medlemsländer.
Men fler väntas fly. Enligt UNHCRs senaste beräkningar kan så många som ytterligare fyra miljoner människor tvingas lämna landet, vilket föranleder såväl förberedelser som långsiktighet. Långt ifrån alla som tvingas fly kommer att ha familj och vänner i EU. Rätten att söka asyl är en mänsklig rättighet och finns till just för tider som dessa. Självklart gäller den även för flyktingar från Ukraina. Inför att EU:s migrationsministrar samlas ikväll för att besluta om ytterligare åtgärder ställer vi följande krav:
• Utveckla det så kallade tillfälliga skyddsdirektivet. Direktivet ger alla de som flyr Ukraina omedelbar tillgång till skydd, uppehållstillstånd och rättigheter. Det måste även omfatta de som flyr från Ukraina men saknar ukrainskt pass. Tyvärr omfattar direktivet inte de ukrainare som redan befann sig i EU, men nu inte kan återvända om deras visum upphör. Även rätten till familjeåterförening är begränsad i direktivet vilket är oerhört problematiskt när många familjer har splittrats under kriget. Dessa familjer måste ha rätt och möjlighet att återförenas på trygg mark så fort tillfälle ges. Alla utvisningsbeslut till Ukraina måste stoppas, och medlemsländer som klassar Ukraina som ett säkert land att utvisa människor till måste ta bort landet från listan tills landet faktiskt är säkert.
• Även Sverige måste bidra. EU måste inrätta en tillfällig solidaritetsmekanism som tvingar EU:s medlemsländer att ta emot människor på flykt från Ukraina. De länder som befinner sig i krigets absoluta närområde kan omöjligt ta allt ansvar. Enligt det tillfälliga skyddsdirektivet ska alla medlemsländer inkomma med löften om hur många varje land kan ta emot. Den svenska regeringens uttalande har under konflikten vobblat betänkligt. Sverige ska inte göra allt men är fortfarande ett av EU:s rikaste länder och måste, precis som alla andra EU-länder, ta sitt ansvar. Allt annat vore en skam.
• Ta ett helhetsgrepp om migrationspakten. För mer än ett år sedan presenterades EU:s migrationspakt. Ett paket med lagstiftning som ska stöpa om EU:s migrationspolitik i grunden. Förhandlingarna har gått långsamt och det är lång väg kvar innan medlemsländerna och EU-parlamentet är överens. Putins invasion av Ukraina föranleder ett omtag. De förslag som ligger på bordet har ett generellt fokus på återvändande och samarbeten med tredje land utanför EU. Vi måste förstå att krig också kan ske i vårt närområde och vi behöver ha en fungerande, rättssäker och human migrationspolitik därefter.
Det har även kommit skrämmande vittnesmål om rasism och diskriminering från evakueringsstationer och gränsövergångar. Kommissionen och EU:s medlemsländer måste säkerställa att människor på flykt från Ukraina inte stoppas på grund av sin hudfärg eller vilket land de föddes i.
Det finns en bred folkopinion för en human migrationspolitik i skuggan av Putins invasion. 81 procent av svenska folket vill att Sverige ska ta emot människor som flyr från Ukraina. Och det gäller inte bara Sverige. Polen har sagt sig kunna ta emot upp till en miljon flyktingar från kriget. Solidariteten existerar i EU. Låt detta faktum vara utgångspunkten för en anständig och medmänsklig migrationspolitik.