ETC Sundsvall
Debatt: Det går inte att sitta lugnt på ett sjunkande skepp
ETC Sundsvall
Krisen i landstinget har kostat medborgarna i form av skattehöjning, patienter betalar med bristande vård, de anställda med pressad arbetsmiljö. Nu måste landstingspolitikerna gå vidare med genomgripande åtgärder, skriver socialdemokraterna Annika Söderberg, Jan Filipsson och Krister Fagerstöm McCarthy.Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.
Landstingsfullmäktige tog 2015 beslut på att reducera kostnader inom hälso- och sjukvården med 250 miljoner kronor fram till 2018.
Om inte beslutet att reducera kostnaderna genomförs så kommer landstinget ha ett totalt underskott på 1,8 miljarder när det är dags för bokslut 2018. Kostnadsökningar och ekonomiska obalanser kräver att dels ekonomin kommer i balans samt att den håller på sikt. Det räcker alltså inte att höja skatten och hoppas att det löser sig så.
Den omstridda insatsplanen som presenterades i september innehåller i grova drag fem delar; att bromsa kostnader, undvika kostnadsdrivande beslut, samordna specialistvården, överväga strukturella åtgärder samt att överväga intäktsförstärkningar (patientavgifter och skattehöjning).
Insatsplanen säger, precis som politiken lovade: Inga generella sparkrav där man drar ner lite mer precis överallt.
Det som medborgarna hittills märkt av är skattehöjning. Det räcker inte. Medborgarna betalar som det är nu med mer än pengar, patienter betalar med bristande vård, de anställda med pressad arbetsmiljö. Kvittot på arbetsmiljön ses i skyhöga sjukskrivningssiffror.
Inte nog med det, för att finansiera åratal av ökande budgetunderskott tas pengar från de anställdas pensionskassa, och det kan inte sluta väl.
Det har sparats generellt så många gånger att om det ska göras om så återstår självbetjäning på vårdavdelningarna.
Det måste till beslut snarast med genomgripande strukturella åtgärder. Ortopedicentrum är en start men fler verksamheter måste samordnas för att vården skall kunna bedrivas så effektivt som möjligt.
Landstinget kallas ofta för det sjunkande skeppet, i ett sådant går det det inte att bara sitta lugnt och hoppas på det bästa. Vi kräver att politiken kommer till beslut, snarast möjligt. För att få till en bra vårdmiljö.
Vi påminner om att Socialdemokraterna gick till landstingsval med löfte om att ”allt ska inte göras överallt” och det är nu dags att infria det löftet.