Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Det gäller pengarna eller livet

Det finns dock en rent fysisk gräns för vad jordklotets alla kretslopp kan reproducera under ett år, skriver Göran Ekblad.
Det finns dock en rent fysisk gräns för vad jordklotets alla kretslopp kan reproducera under ett år, skriver Göran Ekblad. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC

Människan konsumerar idag mer än 1,5 jordklot per år. För att överleva måste vi bryta den globala, patriarkala och kapitalistiska produktionsekonomin och införa en global, matriarkal reproduktionsekonomi. Det skriver Göran Ekblad, pensionerad kommunpolitiker i Skara.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

”Vi behöver en ny berättelse” är ett uttryck man hör allt oftare. När jag nu har pensionerat mig från både kommunpolitiken och jordbruket har jag fått tid att tänka lite på detta. Här är mitt första valhänta försök till sammanfattning:  

Vi lever i en ständigt växande produktionsekonomi. Allt går ut på växande produktion och konsumtion, och skall benämnas och bestämmas med den gängse företagsekonomiska terminologin. Ekonomisk tillväxt är nödvändig för att vårt globala ekonomiska system skall fungera. För att hela vår tankevärld skall fungera. Men idag drivs den processen av lånade resurser, och den enda säkerheten för dessa lån – är fortsatt ekonomisk tillväxt. När vi låter produktionen ta kommandot i jakten på evig ekonomisk tillväxt, då producerar vi, tills råvarorna är slut och arbetarna är förbrukade. 

Naturligtvis skall vi producera föremål av olika slag, och vi producerar mat och hus, vi producerar energi – men vi producerar inte barn, barnomsorg, skola och äldreomsorg, vi producerar inte sjukvård eller socialvård. När vi arbetar med detta, då sysslar vi människor med reproduktion av människor. Produktionens primära syfte är att underlätta reproduktionen för människorna, därutöver skapar den ekonomiskt mervärde och tillväxt. Det skapas ingen ekonomisk tillväxt i reproduktionen av människor. Däremot skapas förutsättningar för människans överlevnad och fortsatta arbete. 

Detta om reproduktionen av människor. Därutöver måste jordklotets många olika kretslopp reproducera alla råvaror, som livet i alla dess former behöver för att kunna fortsätta sitt eget kretslopp. Utan dessa råvaror och dessa kretslopp vore livet på planeten omöjligt. Tyvärr är flera av de kretsloppen mycket långsamma, med mänskliga mått mätt, och leveranstiderna för reproducerade råvaror (t.ex. olja och malmer) kan uppgå till flera hundratals miljoner år. 

De absolut livsnödvändiga kretsloppen är snabbare och levererar reproducerade råvaror, från inom några timmar, upp till något hundratal år. Det finns dock en rent fysisk gräns för vad jordklotets alla kretslopp kan reproducera under ett år. Vi har trots allt bara 1 (ett) jordklot. Även i det fallet lever vi på lån sedan 30 år tillbaka. Människan konsumerar idag mer än 1,5 års reproduktion av livsnödvändiga råvaror på 1 (ett) år! Vår samlade skuld torde nu vara 4–5 års reproduktion. 

Produktionen, som skulle ge oss ett bättre liv, hotar nu vår tillvaro som människor på jordklotet. 

Visst är jordklotets ekosystem fantastiska när det gäller att kompensera för överuttag och anpassa sig till mycket av vår misskötsel, (ressiliens brukar vi kalla det), men vi behöver allvarligt fundera över hur vi skall kunna åstadkomma en långsiktigt hållbar reproduktionsekonomi. Klarar vi inte att lösa den ekvationen, kommer säkert människan snart att gå samma öde till mötes som jätteödlorna gjorde, när maten tog slut för att klimatet ändrades för mycket och för fort. 

En hållbar reproduktionsekonomi – hur skulle det kunna se ut?

  • För det första måste ekonomin vara global. Med gemensamt ägande av all energi och alla råvaruresurser. Med en global valuta baserad på vad jordens alla kretslopp kan reproducera på ett år.  (Klotmyntfot?)
  • För det andra måste vi alltså ha en global nation (Tellus?).
  • För det tredje måste den flera tusen år gamla patriarkala strukturen i människans historia brytas, och bytas ut mot matriarkat. Patriarkerna klarar inte att sköta reproduktionen.
  • För det fjärde måste den nödvändiga produktionen begränsas så att dess årliga uttag av råvaror och resurser inte överstiger reproduktionsmöjligheterna i jordens alla kretslopp.
  • För det femte måste vi dela jordens reproduktionsförmåga lika mellan alla människorna i vårt klotrunda land. I form av möjlighet till ett årligt eller kanske månatligt uttag, från födelse till död.
  • För det sjätte måste städningen av jordklotets nuvarande ekonomiska trappa börja uppifrån. Annars blir trappan inte ren.
  • För det sjunde måste naturligtvis alla arbeta efter förmåga för att reproduktion och nödvändig produktion skall fungera. Allt hushållsarbete och utbildning skall naturligtvis räknas in i det arbetet.

För oss i den rika delen av världen gäller det livet eller pengarna, för de andra 6 miljarderna människor gäller det ”bara” livet – pengarna har vi blåst dem på för länge sen.

Nuläge: Global, patriarkal, kapitalistisk produktionsekonomi. 

Vision för möjlig överlevnad: Global, matriarkal, reproduktionsekonomi.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.