Opinion
Debatt: Det bidde en tumme och ännu svårare att bilda en ny regering
Dagens ETC
Välfärden kräver större satsningar än det M och KD utlovar.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I förra veckan röstade riksdagen igenom Moderaternas och Kristdemokraternas reservation till övergångsregeringens budgetproposition. Propositionen på 3 000 sidor stod mot en reservation på 27 sidor plus en två och en halv sida tabellbilaga med statens utgifter och inkomster nästa år. Alldeles oavsett vad man tycker om politikens inriktning är de borgerliga partiernas agerande extremt oansvarigt.
Tanken med en övergångsbudget är att lämna ett stort utrymme för den kommande regeringen att forma sin politik och välja hur resurser ska fördelas. M-KD-reservationen däremot bränner 17 miljarder kronor mer av budgetutrymmet - 13,5 miljarder kronor i minskade intäkter och 3,5 miljarder kronor i ökade kostnader. Skattesänkningarna med ett sjätte jobbskatteavdrag och att färre ska betala statlig skatt går inte att ändra på under hela nästa år. Efter gårdagens beslut finns alltså 13,5 miljarder mindre att använda för att ta fram den kompromiss som den kommande regeringsförklaringen måste bli. Det lär göra det ännu svårare att bilda en regering (om det inte är just en M-KD-regering med stöd av Sverigedemokraterna).
M och KD försvarar sitt agerande med att det finns samhällsproblem som vi måste ta itu med. Det stämmer, men förra veckans beslut försämrar möjligheter att göra just det. Det finns mindre resurser till nya reformer. Det är också svårt att göra omprioriteringar av utgifterna eftersom flera av de satsningar som M-KD ståtar med, till exempel på polis och primärvård, är partierna i riksdagen överens om och de kommer genomföras oavsett vilken regering som till sist tolereras av riksdagen.
När det gäller satsningar på välfärd bidde det en tumme. I reservationen konstateras att satsningar på välfärd främst finansieras med ”omprioriteringar”. Utlovade resurser till äldreomsorg betalas delvis av mindre pengar till utbildning. Men behoven i välfärden kräver betydligt större satsningar än de M-KD gör. Att ta itu med välfärdsunderskottet är avgörande för att bekämpa de växande ekonomiska klyftorna i Sverige. I LO:s nya välfärdspolitiska program Trygga välfärden beskrivs varför politiken måste prioritera välfärdsreformer för jämlikhet framför skattesänkningar och marknadsmodeller. Sverige riskerar annars att slarva bort den välfärd vi har byggt upp.
Den budget som nu har antagits för oss närmare ett skiktad välfärdssystem med en skattesubventionerad VIP-välfärd för välbeställda och en otillräcklig basvälfärd till resten. Skattesänkningar och höjt tak för RUT-avdrag är två steg i den riktningen. Dessutom dominerar efter valet borgerliga och blocköverskridande styren i kommuner och landsting, där flera partier har skattesänkningar och fortsatta privatiseringar på sitt program. Så låt dig inte luras av att KD har fått M att gå med på några stimulansbidrag i äldreomsorgen.
Nu krävs ett aktivt arbete på flera nivåer för att trygga en jämlik välfärd. I slutändan handlar det om val av politisk inriktning och prioriteringar. För att på riktigt ta tag i samhällsproblem med ökad ojämlikhet är M och KD:s budget helt fel väg att gå.